Volvo 940: Tokkelend/ morrend geluid linksonder dashboard

Bouwjaar: 1998, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2.3 lpt

Kan iemand het tokkelend/ morrend geluid verklaren dat mijn broer ervaart bij zijn Volvo 945 2.3 lpt (Limited Edition) uit '98 van de laatste bouwserie/ -maand? Geluid is in interieur duidelijk waarneembaar als de motor stationair draait en lijkt vooral van onder het dashboard (linksvoor!) vandaan te komen. Auto heeft nu 122.000 km. gereden en zit nog in de garantie. Volvo-dealer, waar de auto gekocht is, zegt niets te horen. Andere Volvo-dealer verklaart dat de auto kennelijk vooral voor korte ritten, door de vorige en eerste eigenaar, gebruikt is. Mijn broer gebruikt de auto alleen voor lange ritten en heeft inmiddels 11.000 km. zelf gereden. Het lijkt wel een diesel. Wie weet raad?

Dick voor mekaar

Geplaatst door Dick voor mekaar (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volvo 940? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

jnasas (0) PRO, 16 jaar geleden

Denk dat de isolatie ergens los zit.
bv aan de stuurkolom...

Dick voor mekaar (0), 16 jaar geleden

Bedankt voor uw reactie. Zal dit zeker onderzoeken. Denk echter eerder aan een lager (misschien drukgroep-?) of iets in/ aan de aandrijving. Geluid komt vanuit de omgeving linkerzijde motorruimte en vanachter de pedalen vandaan en is ook bij geopende motorkap waarneembaar. Indrukken van koppeling levert geen verandering. Misschien weet u nog raad?

jnasas (0) PRO, 16 jaar geleden

Kan het mischien zijn dat er nog een vacuumpomp met staaf tegen de blok aanzit en dat het geluid daar van komt?
Herinner mij dat ik in het verleden ook achter zo een probleem heb gezocht en dat na het omdraaien van de staaf (uigesleten) het geluid weg was.
En door een gaatje in de isolatie kan dit binnen hoorbaar zijn.

Dick voor mekaar (0), 16 jaar geleden

Hartelijk dank voor uw, snelle, reactie. De auto wordt binnenkort onderworpen aan een ANWBkeuring (i.v.m. aflopen garantie) en zal uw informatie ook zeker meenemen.

Dick voor mekaar (0), 16 jaar geleden

Na keuring door de ANWB blijkt het geluid afkomstig van de spanrol. Deze is vandaag door Volvo (de dealer waar de auto gekocht is) vervangen. Het vervangen van de distributieriem en/of de waterpomp was volgens de garage niet nodig. Van een tokkelend/ morrend geluid is nu, gelukkig, geen sprake meer. Probleem lijkt opgelost.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volvo 940 of stel zelf een nieuwe vraag.