Volvo 855 1997: Vreemd geluid bij toenemed toerental motor

Bouwjaar: 1997, Brandstof: Diesel, Motorcode: 2,5 tdi

Als de motor loopt wordt bij oplopend toerental een zoemend/whoeiend geluid waargenomen bij de distrubutieriem (?), die ook toeneemt met het toerental. Ook bij ingetrapte koppeling waar te nemen, dus koppeling zal het niet zijn. Wat kan dat zijn: dynamo, stuurbekrachtinging, nokkenas, een riemspanner of de turbo. Graag advies hoe hier achter te komen of wat het kan zijn. Het is een vaag hinderlijk achtergrond geluid.

Pieter9050

Geplaatst door Pieter9050 (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volvo 855? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

8 Reacties

kleijn (0), 15 jaar geleden

[quote=Pieter9050]Als de motor loopt wordt bij oplopend toerental een zoemend/whoeiend geluid waargenomen bij de distrubutieriem (?), die ook toeneemt met het toerental. Ook bij ingetrapte koppeling waar te nemen, dus koppeling zal het niet zijn. Wat kan dat zijn: dynamo, stuurbekrachtinging, nokkenas, een riemspanner of de turbo. Graag advies hoe hier achter te komen of wat het kan zijn. Het is een vaag hinderlijk achtergrond geluid.[/quote]
probeer eens terwijl motor loopt of het je dynamo is wd 40 in de dynamo spuiten als het dan weg is probleem opgelost

berendonck (0) PRO, 15 jaar geleden

V-riemen cq. multi-riemen verwijderen en kijken of het geluid dan weg is, zo ja dan zit het ergens in de componenten die hier door worden aangedreven, zo nee dan de distriebutie-riemen en alle loop en spanrollen controleren.

Highway (95) PRO, 15 jaar geleden

Het gemakkelijkste is om even te controleren of er genoeg stuurbekrechtingsolie in zit. Is dit voldoende draai dan is aan het stuur als het geluid veranderd heb je het gevonden. Geen verandering dan is voor 80% de stuurpomp uitgeloten. Wat weleens voorkomt is de riemspanner. Dynamo lagers is ook mogelijk, maar inderdaad zoals berendonk schreef enven de multiriemverwijderen en dan luisteren of naar de garage die hebben over het algemeen een stetoschoop en kunnen dan het geluid localiseren.

Pieter9050 (0), 15 jaar geleden

Bedankt allemaal voor jullie reacties. Ik ga er mee aan de slag. Er is voldoende stuurbekrachtingsolie en bij verandering van de stuuruitslag heeft geen invloed op het geluid....ik denk nu zelf aan de riemspanner en of de turbo. Turbo zou kunnen maar het olieverbruik is laag. Zou het de nokkenas zelf kunnen zijn?

Highway (95) PRO, 15 jaar geleden

[quote=Pieter9050]Bedankt allemaal voor jullie reacties. Ik ga er mee aan de slag. Er is voldoende stuurbekrachtingsolie en bij verandering van de stuuruitslag heeft geen invloed op het geluid....ik denk nu zelf aan de riemspanner en of de turbo. Turbo zou kunnen maar het olieverbruik is laag. Zou het de nokkenas zelf kunnen zijn?[/quote]
Turbo geloof ik niet in als het zo erg is als je het omschrijft zou je ook vermogen verlies moeten hebben.
Nokkenas geeft meestal ook andere geluiden dus ga maar uit van een dynamo of riemspanner.

Pieter9050 (0), 15 jaar geleden

Ik begin nu zelf meer aan een beginnende kapotte stuurbekrachtiging te denken. Ik moest laatst parkeren en om dat te doen moest de stuur in de uiterste stand. Wat een herrie (niet het bekende knoepen)! Kan een kapotte stuurbekrachting tot een zoemend geluid achtergrond geluid leiden?

eelco2635 (0) PRO, 15 jaar geleden

dat kan idd. Wat je ook nog kan proberen is met lopende motor een schroevendraaier op de stuurbekrachtingings pomp houden en dan het handvat tegen je oor aanzetten. Éventuele geluiden worden dan versterkt weer gegeven. Kan dit ook op de dynamo doen en waar de meeste herrie vandaan komt(vaak een schuurend geluid) is stuk. P.s heeft jou auto ook airco? die compressor wil ook wel eens herrie maken. en een getik bij stationair draaien is normaal dat is de vacuumpomp.

Pieter9050 (0), 15 jaar geleden

Vandaag is tijdens het rijden de stuurbekrachtigingspomp met veel herrie (polie los) overleden. Dat is waarschijnlijk de oorzaak van het geluid geweest. Bedankt een ieder voor het meedenken.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volvo 855 of stel zelf een nieuwe vraag.