Audi A3: Ramelende voortrein

Bouwjaar: 1997

Heren!

Ik maak me zorgen om de staat van de voortrein van m'n A3. Het is een 1.8 20V van 1996. Er rammelt en kraakt van alles. Vooral bij het rijden over een klinkerweg rammelt en klappert de boel flink. Ik vermoed dat het het stuurhuis is, maar wil daar liever niet aandenken.Als ik nl. het stuur tijdens het rijden snel naar links en rechts beweeg, voel je een klapperende speling. (tandheugel stuurhuis/ kruiskoppelingen??)
In de garage heb ik tijdens APK keuring gevraagd zeer kritisch naar de voorwielophanging te kijken, maar er werd geen probleem/versleten onderdeel gevonden.

Tevens als ik een stoep afrijdt, en dus de auto wat getordeerd wordt kraakt de wielophanging. Het is erg moeilijk te lokaliseren, maar hij lijkt er op dat het rechts-voor zit. (top-mount,veerpoot??)
Pas zijn de stab. stang rubbers vervangen, maar dit hielp echt helemaal niks. Ondanks dat de rubbers er niet al te best meer uitzagen.

Iemand een idee???

Mark

adrie136

Geplaatst door adrie136 (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Audi A3? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

17 Reacties

P. Kelder (0) PRO, 18 jaar geleden

hallo mark


idd. de veerpootlagers of slechte schokbrekers ??

paul,

hallo (0), 18 jaar geleden

dit zijn de rubbertjes van je stablisator stang!!
die op het subframe geschroeft zitten.

P. Kelder (0) PRO, 18 jaar geleden

jaaaah, die moet je vervangen!

paul,

Daxje (0), 18 jaar geleden

Mannen,
Bedankt voor jullie reactie's, maar de stab. stang rubbers heb ik al vervangen en dat maakte echt helemaal geen verschil... Ik snap er echt geen snars van.. ben toch erg bang dat het mijn stuurhuis is, zo voelt het tenminste.
Binnenkort maar naar de garage... grrrrrrrrrrr, wil altijd zoveel mogelijk zelf doen!!!!!!!!

Santa (0), 18 jaar geleden

Hallo Mark, ik heb datzelfde probleem ook gehad bij onze 1.8 20V uit 1999. Vooral op een klinkerweg kon ik een klapperend geluid horen EN voelen in de stuurinrichting. Hiermee teruggegaan naar de dealer en die zeiden NATUURLIJK dat er niets aan de hand was c.q. te vinden was. Logisch, want de auto had nog garantie...!! Uiteindelijk heeft de dealer de kruiskoppelingen onderaan de stuurkolom vervangen. Dit had geen effect vanwege de doodsimpele reden dat de speling gewoon in het stuurhuis zat, zoals ik al steeds aangaf. Deze speling is vrij simpel af te stellen. Het is alleen even afwachten voor hoelang de speling wegblijft.

Daxje (0), 18 jaar geleden

Hallo klaas,
Jij bevestigd mijn vermoeden. Had jij het probleem al bij een praktisch nieuwe auto? of 2de hands? Na hoeveel km?
Ik heb me laten vertellen dat het stuurhuis niet af te stellen is. Zou het dan toch kunnen, ff uitzoeken, misschien zit er verschil in onze modellen (bouwjaar)
Ik weet dat het uitstel van excecutie is en dat het gewoon een kwestie van slijtage is en ik er uiteindelijk toch aan moet geloven....Kijken of Coen Donders mij kan helpen...

P. Kelder (0) PRO, 18 jaar geleden

stuurhuis is zeker wel bij te stellen! maar het houd ergens op.

prijs van een nieuw stuurhuis ligt zo rond de 410,-

paul,

Santa (0), 18 jaar geleden

Heb deze auto vorig jaar gekocht bij de VW-AUDI dealer met een km. stand van 75.000 km. 2e handsje, dus. Tijdens de proefrit was er niets aan de hand. Ruim een maand na aankoop begon het gerammel. Ook mijn dealer bleef maar volhouden dat het stuurhuis NIET af te stellen was, terwijl dit in de Vraagbaak Audi A3 van P.H. Olving (modellen benzine en diesel van 1997-2000) keurig beschreven staat WAAR je moet afstellen en vooral HOE! De dealer zal jou ook liever een nagelnieuw stuurhuis willen leveren, vrees ik! Op het stuurhuis zit een grote stelmoer, al dan niet voorzien van een contramoer. Terwijl de auto op een brug op zijn wielen stat met de motor UIT (!) gaat 1 persoon het stuurwiel heen en weer bewegen. Je voelt en hoort dan de speling. Persoon 2 onder de auto draait de stelmoer dan heel langzaam naar rechts, waarna de speling verdwijnt. Niet strakker zetten dan het punt waarop de speling weg is! Deze vraagbaken kun je gewoon bij de bibliotheek lenen. Er staat zelfs een mooie tekening bij ter verduidelijking! Laat dat maar eens zien aan hen die verkondigen dat het stuurhuis NIET af te stellen is! Of bedoelen ze: ZIJ kunnen het stuurhuis niet afstellen terwijl het een afstelbaar stuurhuis is........?

Santa (0), 18 jaar geleden

Met hartelijke dank aan Paul, die overigens ook van WOKKEN wel verstand heeft!

Daxje (0), 18 jaar geleden

Inderdaad, de dealer begon meteen te juichen toen ik er over begon. Het stuurhuis was volgens hun niet af te stellen en wilde graag een nieuwe voor me bestellen! Dit snap ik maar ik zoek het graag allemaal wat beter uit.
Ik ga direct de vraagbaak raadplegen!
Heel veel dank voor jullie snelle antwoorden!
Vind dit echt een hele toffe website! complimenten!

Mark

Santa (0), 18 jaar geleden

Het staat beschreven in de vraagbaak vanaf pagina 226 en figuur 13.9: Stuurhuis afstellen!
Leuker kan ik het niet maken, wel makkelijker........

P. Kelder (0) PRO, 18 jaar geleden

http://img166.imageshack.us/img166/9229/..." border="0" alt="Free Image Hosting at www.ImageShack.us" />

http://img199.imageshack.us/img199/9306/..." border="0" alt="Free Image Hosting at www.ImageShack.us" />

daar dus afstellen! (dit staat gewoon omscheven in het werplaats handboek)

mark sucses..

paul,

Santa (0), 18 jaar geleden

Tja, Paul maakt het je nu wel HEEL gemakkelijk!

hallo (0), 18 jaar geleden

zet er gewoon een gebruikt stuurhuis onder, zal echt niet zo duur zijn.
ik weet anders nog wel waar je die kunt halen.

Daxje (0), 18 jaar geleden

Niets dan lof!!!!
Nogmaals dank!!!

Ik heb ook aan een ander stuurhuis zitten denken, maar dan weet je ook niet wat je koopt. toch?Dat kun je alleen uitsluiten met een nieuwe, maar dat zien we dan nog wel, eerst even lekker afstellen! mbv mooie plaatjes en uitleg ;)

Mark

Santa (0), 18 jaar geleden

Wellicht is de aankoop van een gereviseerd stuurhuis ook nog een optie. Is vast goedkoper dan een nieuwe en geeft meer garantie dan een gebruikte....

P. Kelder (0) PRO, 18 jaar geleden

klaas..

het stuurhuis waar ik het over had! is een ruildeel voor die prijs...

paul,

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Audi A3 of stel zelf een nieuwe vraag.