Citroën Xantia: benzinetoevoer sluit te abrupt af bij gas loslaten plus octaanbe

Bouwjaar: 1998, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2.0 16V

Motor sluit benzinetoevoer veel te abrupt af als gas wordt losgelaten. Dit resulteert in stadsverkeer in een zeer stoterig motorkarakter want dan wordt vaak gas teruggenomen. Toerental valt dan bij stilstand (automaat in D) terug tot 1200 toeren en dan langzaam tot 1000 toeren. Verder pakt de motor prima op en start en loopt uitstekend. Opnieuw starten (reset computer?) na op temperatuur komen lost het probleem helemaal op. Auto rijdt dan ineens heel soepel. Toerental valt bij stilstand nu goed terug tot 900 toeren. Toch lijkt het mij niet de bedoeling zo. Ik heb overigens nog niet geprobeerd of opnieuw starten werkt bij koude motor.

Wie kan mij zeggen waar dit aan ligt ? De Xantia is van type II en de motor is een 2.0 16V benzine met electronische automaat.

P.S. Moet deze motor 98 octaan of 95 octaan benzine ? Ik hoor daar verschillende berichten over. Het instructieboekje raadt 98 octaan aan, maar stelt het niet echt verplicht.

Update: Het probleem is ondervangen door bij de start de sleutel niet gelijk door te draaien, maar eerst enkele seconden op contact te laten staan alvorens te starten. Raar maar het werkte de afgelopen dagen uitstekend.
De octaanbehoefte ben ik nog niet uit, ik ga wel naar de dealer. Niemand reageert... snik.

Ronald de Rooij

Geplaatst door Ronald de Rooij (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Citroën Xantia? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

mcitr. (0), 16 jaar geleden

95, loopt het goed op. 98 is veel te duur en geen verbruiksvoordeel

andreas08 (0) PRO, 16 jaar geleden

bij elke m.m.computer wordt bij het gasloslaten de toevoer van brandstof afgesloten dit is een normaal gegeven
contact aan gordel om en dan pas starten is een goede gewoonte zo kan de computer alles controleren
het kan zijn dat de temp. meter koud misschien niet de juiste waarde heeft maar het kan ook een update van m.m. comp. zijn maar wat voor storingen zijn er opgeslagen in de computer??
95 is goed en goedkoper

primera p11 (0), 16 jaar geleden

Ik denk ook dat de tempsensor niet de juiste waarde afgeeft.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Citroën Xantia of stel zelf een nieuwe vraag.