Citroën Xantia: Hoog geluid bij ongeveer 1500 rpm

Bouwjaar: 1998, Brandstof: Benzine, Motorcode: 18i

Korte tijd geleden heb ik een distributie snaar vervangen met spanner en waterpomp, van een Xantia 1.8i 8-klepper.
Ik was net op tijd, want tijdens het draaien aan de motor om deze op tijd te zetten braken er een paar tanden af!!

Mij was al opgevallen dat de snaar erg slap stond.

Nu ben ik klaar, motor loopt beter dan ooit tevoren volgens de klant maaaaaar, er lijkt nu een hoog geluidje uit te komen.

Ik was eerst bang dat de distributie te strak stond maar dat is volgens mij niet zo ik kan deze tussen duim en wijsvinger een kwartslag draaien.
Wat mij opviel is dat ze bij citroen SEEM gebruiken om de spanning op de snaar aan te geven.
Wat is SEEM eigenlijk??? hoeveel Newton is dit??
Kan het ook uit de nieuwe waterpomp komen is dit een bekende klacht?

b.v.d

Groet

nrap

Geplaatst door nrap (0) PRO , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Citroën Xantia? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

citroenmonteur (0) PRO, 16 jaar geleden

SEEM eenheden meet je met een klem op de riem, dat is de spanning in de riem, die lees je danm af op het apparaat. Dus geen verdraaiing van de spanrol met zoveel newtonmeter. Het is eigenlijk net zoiets als de misschien wel bekende PING-meter, die meet ook de riemspanning, maar dan op een andere manier.

Het hoge geluid komt mij niet bekend voor. Vooral niet als je alles hebt vervangen. De spanrol kan een hoog geluid geven, maar dat zou je makkelijk met een stetoscoop moeten kunnen horen. En de riemspanning lijkt mij idd ook goed. Als die te strak is klinkt dat hetzelfde als bij een ander merk auto, dat zgn zingen bij warme motor.
suc6

kalejanus (0), 16 jaar geleden

Ik denk toch dat de riem iets te strak staat ik heb dit al diverse keren meegemaakt en je hoord het geluid dan vaak als je het gas loslaat zo rond de 1000 toeren. maar dat is inderdaad het zingende geluid.
deze riemen moeten niet te strak staan je moet goed naar het motor type kijken hoeveel de spanning moet zijn even uit mijn hoofd rond de 25 seem maar als je het motor type weet bvb hdz of kdx dan kan ik de spanning wel opzoeken voor je
gr Jan

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Citroën Xantia of stel zelf een nieuwe vraag.