Citroën C3: Wordt neon en blauwe stadslicht goedgekeurd door APK?

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.4 90pk

Hoi,
3 jaar geleden heb ik een niuwe c3 EXCLUSIVE uitvoering gekocht.Na een jaar of 2 had ik gedacht of ik daar iets aan wil doen want standaard is ie niet mooi.Ik heb daarom de volgende opties aangebracht:

--achterste ramen getint
--een nieuwe uitlaatstuk gezet
--achterlichten met chroom opgemaakt
--standaarte stadslichten vervangen door blauwe stadslichten
--spinners er opgezet
--interieurneon (voor en achter )geinstalleerd

Maar omdat de auto nog geen APK beurten heeft gehad ben ik daarom benieuwd of wijzigingen die ik heb aangebracht wel worden goedgekeurd

P.S ik wil nog blauwe xenon dimlichten installeren,wordt het wel goedgekeurd en heeft de politie recht om mij tegen te houden?

Ik hoor het nog wel
Alvast bedankt mensen

Alex Vos

Korsakoff

Geplaatst door Korsakoff (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Citroën C3? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

26 Reacties

P. Kelder (0) PRO, 17 jaar geleden

indien de stadslichten blauw licht uitstralen? is dit een afkeurpunt voor de APK, (only for show staat er op de verpakking) verlichting aan de voorzijde van een voertuig is toegestaan in de kleuren wit of geel, nu ga je natuurlijk zeggen! xenon lampen hebben ook een blauwe uitstraling, dat klopt maar de bassis van dit type lamp is wit, dat deze blauw lijkt komt de het spectrum (vormgeving) van een koplamp...


achteraf inbouw xenon verlichting...

Wanneer een auto voorzien is van xenon verlichting moet een automatische koplamphoogteregeling
en een koplampreinigingssysteem aanwezig zijn. Deze eis wordt getoetst bij de typegoedkeuring van
zo"n auto. Op dit moment staat deze eis nog niet in de APK bijbel.
Bij achteraf inbouwen kan de keurmeester dus alleen maatregelen nemen als de afstelling dimlicht fout is afgesteld. Zo ook als een eventueel aanwezige stelinrichting, waarmee de dimlichtafstelling
eenvoudig aan de beladingstoestand kan worden aangepast, fout staat.


paul,

sytze (0) PRO, 17 jaar geleden

Dat klopt helemaal Paul! Alleen wit licht is toegestaan. Omdat gele dimlichten en grootlichten ook toegestaan zijn, mogen stadslichten ook geel uitstralen. Maar in principe is alleen wit licht toegestaan aan de voorzijde van een auto. Ook is het verplicht lichten van gelijke orde en toepassing links en rechts hetzelfde te hebben. Ik heb ze hier al in alle soorten en maten (af)gekeurd. Met rode en groene en blauwe en oranje stadslichten. Als je door de politie niet gepakt wordt komt dat alleen maar omdat ze je nog niet gezien hebben, want denk er maar om, hier zijn ze behoorlijk streng op!

mvg,

Sytze

buzzin (0), 17 jaar geleden

zolang er wittig licht uitkomt word het goedgekeurd/toegestaan.
Ik heb zelf jaren lang die blauwe dingen van philips gehad (groot/dim/stads licht) en deze waren gewoon legaal.
Natuurlijk zijn deze niet blauw als ze aanstaan, maar ze schijnen iets meer licht te geven.....
Wel zie je een blauwe gloed in de reflectoren als ze uitstaan (die voornamelijk omdat het stadslichtje erg blauw lijkt).

Cor1822 (0) PRO, 17 jaar geleden

Je lamp(en) moeten het E keurmerk hebben, net als de H4 Philips nightvision die ik nu heb, samen met de H1 grootlicht Vision plus.

Alle verlichting die niet aan het E keurmerk voldoet is niet goedgekeurd.

Korsakoff (0), 17 jaar geleden

Dus, zoals ik het zie,alle verlichting dat E keurmerk heeft wel wordt goedgekeurd....Of zal ik ze gewoon in geel vervangen om al dat gezeik van de politie te voorkomen,wat adviseren jullie?
En dimlichten vervangen door 9000K?

Hoe zit het met neon in de auto,kijken ze daar niet naar?

P. Kelder (0) PRO, 17 jaar geleden

hou er goed rekening mee! hoe meer jij met jou auto opvalt in het verkeer, hoe meer jij de aandacht trekt voor de politie... jij vormt met jou voertuig een doelgroep... telkens sta je weer aan de kant, en dat is niet om dat men jou auto zo mooi vind, men heeft daarvoor een reden... (controle waardig)

paul,

Cor1822 (0) PRO, 17 jaar geleden

Het voeren van neon verlichting in de auto op de openbare weg zal leiden tot een aanhouding wegens het voeren van niet toegestane verlichting in de auto, dend aan de kerstboompjes en sterren in de auto met kerstmis.
Dit zal de aandacht van de andere weggebruikers afleiden door de "andere" verlichting welke niet standaard is.
Ik gebruik de aangehaalde verlichting in de bus niet omdat het "mooi" is maar omdat ik zoveel mogelijk goed zichtbaar licht op de weg wil hebben, maar ook niet de andere weggebruikers wens te verblinden.

Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe blauwer het licht, misschien voor jou mooi, maar dardoor krijg je minder ZICHTBAAR licht op de weg, daar onze ogen gevoeliger zijn voor het rode spectrum, en dat is juist het tegengestelde als blauw.

Verder geheel eens met Paul...:D

Korsakoff (0), 17 jaar geleden

Over de koplampen gesproken,
Wat ik nu meestal zie is dat alle nieuwe dure Jaguar's, Mercedes en BMW's hele felle lichten hebben maar waarschinlijk was dat al standaart zo.Ze mogen dus wel zo'n velle lichten hebben......als ik naar ze kijk dat lijkt het net alsof ze hun grootlicht aan hebben staan hoewel ze gewoon hun dimlicht aan hebben.

P. Kelder (0) PRO, 17 jaar geleden

klopt, dat is xenon verlichting, ze zitten net op het randje van verblinden maar voldoen nog steeds aan alle eisen.. en dat mag.

paul,

Korsakoff (0), 17 jaar geleden

Maar als de auto eenmal wordt goedgekeurd dan zijn de toekomstige boete's niet ongeldig,is dat waar?

Ik heb ook gehoord dat de voorste ramen tot maximaal 35 procent getint mogen worden

P. Kelder (0) PRO, 17 jaar geleden

Zie keuringseis 5.*.42.

Hier staat dat de voor- en zijruiten niet mogen zijn voorzien van onnodige voorwerpen die het uitzicht van de bestuurder belemmeren. De keurmeester bepaald dus of het verminderde uitzicht van de bestuurder toelaatbaar is. Het is daarbij niet van belang of er door de ruiten goed naar binnen kan worden gekeken.
Kortom, is het zicht naar buiten goed, dan is er geen reden tot afkeur.

paul,

Cor1822 (0) PRO, 17 jaar geleden

Nee.

Elke verandering aan het voorraam en de 2 voorste zijramen welke gezien kunnen worden als een folie/coating met het doel de ramen minder doorzichtig te maken is strafbaar.
De lichtdoorlaat van deze ramen MOET 75% zijn, dus fabrieks af getint en voldoend aan die eis is goed.
Elke wezenlijke verandering aan de door de RDW type goedgekeurde auto type is strafbaar, en zal de goedkeuring laten vervallen.
Er is meer dan genoeg jurispredentie over, bovendien breng je jezelf en andere weggebruikers in gevaar.

Ik heb van mijn bus alleen de achterramen en de achterste zijramen voorzien van de lichtste folie, zodat ook nog een goed doorzicht overblijft, maar toch de zon getemperd wordt.

Mijn zijramen/voorraam zijn alleen licht fabrieks getint.

Groet,
Cor

Korsakoff (0), 17 jaar geleden

Kortom, de voorste ramen mogen WEL getint te worden als er maar naar buiten goed kan worden gekeken (als het zicht wel toelaatbaar is,dan kan de politie mij geen boete geven,heb ik het goed begrepen?) Hoe zit het met 'onnodige voorwerpen op de voorste ramen') Folie it toch een voorwerp?

Sorry,misschien val ik jullie lastig maar ik wil mijne auto legaal maken

Alex

P. Kelder (0) PRO, 17 jaar geleden

Zie keuringseis 5.*.42.

jaaaaha cor

Hier staat dat de voor- en zijruiten niet mogen zijn voorzien van onnodige voorwerpen die het uitzicht van de bestuurder belemmeren. De keurmeester bepaald dus of het verminderde uitzicht van de bestuurder toelaatbaar is. Het is daarbij niet van belang of er door de ruiten goed naar binnen kan worden gekeken.
Kortom, is het zicht naar buiten goed, dan is er geen reden tot afkeur.

apk moet je los zien van een keuring eerste toelating... dit haalt men nog wel eens doorelkaar...

paul,

P. Kelder (0) PRO, 17 jaar geleden

[quote=Korsakoff]Kortom, de voorste ramen mogen WEL getint te worden als er maar naar buiten goed kan worden gekeken (als het zicht wel toelaatbaar is,dan kan de politie mij geen boete geven,heb ik het goed begrepen?) Hoe zit het met 'onnodige voorwerpen op de voorste ramen') Folie it toch een voorwerp?

Sorry,misschien val ik jullie lastig maar ik wil mijne auto legaal maken

Alex[/quote]
tuurlijk val je ons niet lastig! stel je gewoon vragen daar is deze site voor...

dit bovenstaande is van toepassing APK

PAUL,

Audifreak763 (0) PRO, 17 jaar geleden

@ Korsakoff: Het is vanzelfsprekend dat een APK-goedkeuring NIET betekent dat je daarna niet meer vervolgd kunt worden voor overtredingen of misdrijven. Dat kan natuurlijk wel. Al was het alleen maar omdat bij een APK niet nauwkeurig wordt beschreven in welke toestand de auto wordt aangeboden.

Korsakoff (0), 17 jaar geleden

Bedankt,Paul

Stel je voor dat ze toch iets vinden wat niet kan worden goedgekeurd,word ik op de hoogte gesteld of halen ze dat voorwerp er vanaf en worden er onderzoekskosten in rekening gebracht?

Hoe zit het daarmee?

Cor1822 (0) PRO, 17 jaar geleden

Probleem is dat je een mooie zooi ellende op de hals haalt.

Oom agent houdt je aan, eist dat ter plekke de folie wordt verwijderd of anders het kenteken in beslag wordt genomen.
Gebeurt met een kennis in de straat welke zijn ongetinte ramen had voorzien van folie, maar 35% type.
Agent wist dat het raam 75% moest doorlaten, dus probleempje.

Heb je de ramen profesioneel laten voorzien van opgebrachte coating, dan is vervangen de enige oplossing.

Het APK rapport is een moment opname, en als oom agent denkt dat hij gelijk heeft, heb je een lange gang te gaan om je eventueele gelijk te bewijzen.

Er zal dan een meting moeten plaatsvinden om te zien of die eis van minimaal 75% doorzichtigheid wel wordt gehaald.
Bovendien wil men nu eenmaal graag dat andere weggebruikers je kunnen zien/oogcontact hebben met je.

Maar, ik voorkom liever de reden voor staandehouding.
Als zendamateur/gelicenseerd val je toch vaak op met een microfoon voor je gaffel.
En controle met als gelicenseerd sportschutter met wapens in de auto is soms ook vermakelijk...

Groet,
COr

P. Kelder (0) PRO, 17 jaar geleden

[quote=Cor1822]Probleem is dat je een mooie zooi ellende op de hals haalt.

Oom agent houdt je aan, eist dat ter plekke de folie wordt verwijderd of anders het kenteken in beslag wordt genomen.
Gebeurt met een kennis in de straat welke zijn ongetinte ramen had voorzien van folie, maar 35% type.
Agent wist dat het raam 75% moest doorlaten, dus probleempje.

Heb je de ramen profesioneel laten voorzien van opgebrachte coating, dan is vervangen de enige oplossing.

Het APK rapport is een moment opname, en als oom agent denkt dat hij gelijk heeft, heb je een lange gang te gaan om je eventueele gelijk te bewijzen.

Er zal dan een meting moeten plaatsvinden om te zien of die eis van minimaal 75% doorzichtigheid wel wordt gehaald.
Bovendien wil men nu eenmaal graag dat andere weggebruikers je kunnen zien/oogcontact hebben met je.

Maar, ik voorkom liever de reden voor staandehouding.
Als zendamateur/gelicenseerd val je toch vaak op met een microfoon voor je gaffel.
En controle met als gelicenseerd sportschutter met wapens in de auto is soms ook vermakelijk...

Groet,
COr[/quote]
je hebt ook gelijk... maar de eigelijk vraag was: wat zijn de regels raamfolie apk en daar is een juist antwoord op gegeven...

paul,

Korsakoff (0), 17 jaar geleden

Bedankt iederen voor jullie reactie.Ik heb nog wel wat vragen over de onderhoud van de auto maar daar ga ik een nieuwe thema voor openen

Alex

Korsakoff (0), 17 jaar geleden

P.S reactie op bericht Nummer 13:ben gisteren bij de verkeerspolitie geweest en gevraagd of de voorste ramen wel getint mogen worden
Het antwoord:Ja,als er maar goed naar buiten gekeken kan worden
Het is dus niet van belang dat andere bestuurders jou zien/oogkontact met jou hebben
Van de andere kant gezien als er goed naar buiten gekeken kan worden dan andersom ook

Alex

sjaak10918 (0) PRO, 17 jaar geleden

Alex, de opmerking "als er goed naar buiten gekeken kan worden, dan andersom ook"hoeft niet te kloppen. Denk maar eens aan de ruit van de verhoorruimte van de politie, en trouwens, als je de auto inkijkt, kijk je meestal in een donkerder ruimte. Zowieso vindt ik het niet prettig als er een auto op het kruispunt staat en je kunt de bestuurder (bijna) niet zien. Je kunt dan niet anticiperen. Sjaak

sjaak10918 (0) PRO, 17 jaar geleden

En wat betreft de lichtdoorlaat van een ruit, die is maar zo'n 90 % standaard (100% is zonder glas), dus bijna elke verduistering die niet fabrieks af is zal al bijna te veel zijn. Maar je bent afhankelijk van de betreffende persoon hoe die dat beoordeelt (keurmeester of politie agent) Sjaak

Korsakoff (0), 17 jaar geleden

Dus wat iedereen het over hebt ''voorste ramen voorizen van onnodige voorwerpen'' moet ik gewoon negeren?

Korsakoff (0), 17 jaar geleden

Wat ik daarmee bedoel is dat de voorste ramen mogen wel worden voorzien met onnodige voorwerpen :S

Korsakoff (0), 17 jaar geleden

Heb op een site gevonden:


Artikel 5.2.42 - ruiten (verplichte APK Keuring)

1. De Voorruit en de zijruiten van personenauto's mogen:
a. Geen beschadigingen of verkleuringen vertonen.
b. niet zijn voorzien van onnodige voorwerpen, die het uitzicht van de bestuurder belemmeren.
in het geval dat folie is aangebracht,wordt door degene die de keuring uitvoert, beoordeelt in hoeverre deze folie belemmerend is voor het uitzicht van de bestuurder.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Citroën C3 of stel zelf een nieuwe vraag.