Dacia Sandero 2017: achterruit verwarming werkt niet

Bouwjaar: 2017, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: H4B B4, Motorinhoud (cc): 900, Vermogen (kw): 66

Ontdek dat mijn achterruitverwarming het niet meer doet. Het lampje op de drukknop gaat branden, maar de achterruit ontwasemt niet. Kan het de zekering zijn? Ik hoor links bij het dashboard wel een (relais)klik als ik het knopje indruk.

Bergamin

Geplaatst door Bergamin (70) , lid sinds 4 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Dacia Sandero? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

kaleido 1 (2285) PRO, 7 maanden geleden

Meten of er spanning en massa is.
De bedrading in de doorvoer tussen dak en klep controleren op breuk.

Bergamin (70), 7 maanden geleden

De bedrading naar de klep loopt door een dik rubber manchet waarmee uiterlijk niets mis is. Zit ook muurvast aan beide kanten. Heb wel een metertje, maar geen idee waar ik iets moet vinden om aan te meten. Het aan/uit relais dat ik hoor schakelen, zit dat vóór de zekering? Daarmee bedoel ik, kan het de zekering zijn die door is?

kaleido 1 (2285) PRO, 7 maanden geleden

Er zitten aan de zijkant van het raam aansluitingen waarop je kunt meten of er spanning op komt.
Ook al ziet het rubber er goed uit de bedrading binneninvde huls kan breken door het open en dicht doen.
Zekeringen controleren is simpel met een multimeter te testen.

Bergamin (70), 6 maanden geleden

Die aansluitingen bij de ramen zitten ook goed ingegoten. Dus daar meten lukt niet. Denk eerder aan de contacten van het aan-uit relais. Zit dat voor of na de zekering. Weet iemand dat?

kaleido 1 (2285) PRO, 6 maanden geleden

Bedrading in doorvoer ook gecontroleerd ?

Bergamin (70), 6 maanden geleden

Alles tussen raam, deur en carrosserie zit in rubbers en die sluiten overal goed en vochtdicht aan. Kan de bedrading daarin dus niet zien. Lijkt me sterk dat bedrading in die rubbers gebroken kan zijn.

    Dst zal je tegen vallen , dat ze afsluiten enz. zegt niets over de draden in de huls. - kaleido 1 (2285) PRO, 6 maanden geleden

frankst (10), 6 maanden geleden

Controleer eens onder de motorkap, in het zekeringpaneel naast de accu de 30A zekering (groene kleur, klein formaat) naast de dikke rode plus kabel. Die is van de achterruitverwarming.

Verder zou je het relais even kunnen omwisselen om te testen, op het zekeringpaneel onder het dashboard hangen minimaal twee exact dezelfde relais naast elkaar. Links is van de kachelmotor, midden is van de achterruitverwarming, rechts (indien aanwezig) is van de elektrische ramen bij de achterbank.

Tot slot zou je nog bij de UCH (boordcomputer) kunnen meten, deze hangt vrijwel naast het zekeringpaneel onder het dashboard. Het gaat om de zwarte stekker, pin 14 en pin 34.

Als dat allemaal in orde is, kan je in de kofferbak de bekleding rondom de linker zijkant/wielkast demonteren, daarachter heb je de kabelboom lopen. De voeding van de achterruitverwarming is een van de weinige draden met een dikke doorsnede, prik de mantel in met een dunne naald en meet of er 12 volt op staat. De massa van de achterruitverwarming zit bij het linker of rechter achterlicht.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Dacia Sandero of stel zelf een nieuwe vraag.