Dacia Sandero 2022: Dacia Jogger - aanmelden electra trekhaak noodzakelijk?

Bouwjaar: 2022, Brandstof: LPG, Transmissie: Handgeschakeld

Bij mijn Dacia Jogger van nov. 2022 (de Jogger kan je niet selecteren, daarom heb ik Sandero geselecteerd in het menu) heb ik zelf de trekhaak gemonteerd. Het gaat om een vaste trekhaak van Brink. Qua elektra wilde ik geen risico's nemen met aftermarket of universele setjes, dus ik heb een originele Renault - Dacia 7-polige kabelboom bij de dealer gekocht. Montage is erg eenvoudig en het draadboompje ligt nu netjes klaar om definitief aangesloten te worden. Ik twijfel nu alleen wat te doen:

A. Als ik de handleiding (via de site van Erich Jaeger - OEM leverancier) volg, dan lees ik nergens terug dat de set via een computer (Renault CAN Clip) aangemeld/ingeleerd moet worden. Wellicht moet de auto dit weten vanwege PDC en/of andere hulpsystemen. Dus kan ik nu alle stekkers aansluiten en ben ik dan klaar?

of

B. Aanmelden/inleren van de elektra is zeker nodig. Nu aansluiten leidt tot foutmeldingen. Dus niet zelf aansluiten, maar met de auto naar een garage waar ze de juiste computer hebben om het aan te melden.

Ik hoor het graag wanneer iemand met zekerheid durft te zeggen of het A of B is.

Daciaab

Geplaatst door Daciaab , lid sinds 4 maanden geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Dacia Sandero? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

9 Reacties

harry4203 PRO, 4 maanden geleden

Voor zover ik weet is het bij deze auto aansluiten en rijden.

watercabrio, 4 maanden geleden

aanmelden is niet nodig.

Daciaab, 4 maanden geleden

Dank voor jullie reacties.

Gisteravond heb ik alles netjes aangesloten. Volgens de instructiehandleiding eerst de accu afgekoppeld en nadat alles aangesloten was weer aangekoppeld.

Helaas zit ik nu wel met een aantal meldingen op het centrale display:
- Controleer stuurbekrachtiging
- Controleer ESC
- Controleer remsysteem
- Controleer radar voor
- Controleer TPW
- Controleer start hill assist
Deze melding kan ik helaas niet wegkrijgen. Ik beschik niet over diagnoseapparatuur geschikt voor Renault-Dacia.

De elektra van de trekhaak lijkt wel goed aangesloten. Heb even getest op een aanhanger en de verlichting doet gewoon mee.

Mijn vraag is nu: Wat moet ik doen om de diverse meldingen weg te krijgen? Is er betaalbare diagnoseapparatuur waarmee dat kan?

harry4203 PRO, 4 maanden geleden

Gaan die meldingen niet weg na een rondje rijden? Zo niet, niet ergens een zekeringetje laten ploffen? Het zijn allemaal abs-gerelateerde fouten.

Daciaab, 4 maanden geleden

Een zekering die geploft is zou bijzonder zijn, maar het is inderdaad allemaal abs-gerelateerd. Ik kom er nu alleen achter dat de meeste zekeringen gecodeerd zijn en ik vind nog niet zo snel online een overzicht voor de Jogger / Sandero III waaruit ik kan opmaken welke zekering waarvoor is. Straks eerst een rondje rijden en kijken wat 'ie doet.

frankst, 4 maanden geleden

Als de accu afgekoppeld is geweest, moet je sowieso daarna eerst het stuur eenmaal volledig naar links en eenmaal volledig naar rechts draaien, heb je dat gedaan?

Daciaab, 4 maanden geleden

Dank voor de reactie. Maar nee, stuur volledig naar links en volledig naar rechts draaien heb ik nog niet gedaan. Dat zal ik nog proberen. Eerder vandaag wel met de auto gereden. De meldingen zijn toen gebleven.

Ook even een blik geworpen op de zekeringen, maar die zitten heel goed verstopt. Zelfs als je wat kappen weghaalt, kan je er nauwelijks bij. De actie om elke zekering te gaan controleren heb ik daarom nog niet gedaan (bij gebrek aan een overzicht welke zekering waarvoor is).

    Sommige zekeringen bij de Jogger zijn zelfs dermate goed verstopt dat vrijwel niemand weet dat er nog meer zijn (het paneel onder de motorkap heeft namelijk niet alleen aan de bovenzijde maar ook aan de onderzijde zekeringen). - frankst, 4 maanden geleden

Daciaab, 4 maanden geleden

@frankst: Kan jij wellicht aan een overzicht komen waaruit je kan halen welke zekering waarvoor dient? Veel zekeringen zijn aangeduid met een code FHxx.

    Voor de Sandero III en Jogger helaas niet, van de meeste andere modellen wel. - frankst, 4 maanden geleden

Daciaab, 4 maanden geleden

Nog even een follow up van deze vraag. Aangezien ik zelf niet over de juiste diagnosecomputer voor een Dacia beschik, ben ik even langs de dealer gereden.

De kabelset van de trekhaak hoeft niet aangemeld te worden. De meldingen die ik had (zie hierboven) kwamen voort uit het feit dat de stuuruitslag gekalibreerd moest worden. Dat moet altijd nadat accu afgekoppeld is geweest. Gek genoeg heb ik dat ook gedaan, door het stuur meerdere malen tot de aanslag uiterst links en uiterst rechts te draaien, maar kennelijk heeft dat toen niet gewerkt. Bij de dealer lukte dat wel en waren de meldingen daarna verdwenen.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Dacia Sandero of stel zelf een nieuwe vraag.