Hyundai Tucson 2005: Airco pomp stuk, zelf vervangen?

Bouwjaar: 2005, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: G4GC, Motorinhoud (cc): 2000, Vermogen (kw): 104

De multiriem van de airco ontbrak en de airco deed het daardoor niet..., dacht ik...., kwam ik bij Profile terecht (waar ik hem in onderhoud heb) en toen de monteur keek, gaf hij aan, ja maar de airco pomp zit vast, ik vond het vreemd, want het kleine "vliegwiel" kon je wel ronddraaien, maar de monteur gaf aan dat hij keek of hij daarachter ook bewoog en dit was niet het geval...., heb zelf ook niet de riem stuk horen gaan... heel apart..., nu wilde ik een airco pomp zelf eventueel wisselen, zag dat er 4 bouten waren, stekker en twee zilveren "pijpjes", nu twijfel ik of dit zelf te doen is, je kunt er al slecht bij van boven.., iemand hier ervaring mee...., Gr Richard

Richard2263

Geplaatst door Richard2263 , lid sinds 5 maanden geleden

9 Reacties

kaleido 1 PRO, 5 maanden geleden

Om te beginnen , zit er nog koudemiddel in het systeem, zo ja dit laten verwijderen bij een airco station.
Zit er geen koudemiddel meer in dan eerst afpersen en kijken waar het lek zit , pomp gaat kapot door geen of te weinig koudemiddel .
Lekkage repareren vaak de condensor die lek is .
Als de compressor is vast gelopen dient het systeem gespoeld te worden.
Om een lang verhaal kort te houden alles hiervoor kun je niet zelf.

kaleido 1 PRO, 5 maanden geleden

Nog even wat controleren de meeneemplaat , het kleine plaatje voor de poulie kan wel gedraaid worden ? Maar de poulie waar de riem op loopt niet ?
Als de meeneemplaat zonder hapering met de hand gedraaid kan worden is de compressor niet stuk.
Als de poulie waar de riem op loopt vast zit , dan is je lager/magneetspoel van de compressor defect , deze is los te vervangen.

Richard2263, 5 maanden geleden

Kaleido, bedankt voor je antwoord, de poelie kun je ronddraaien, bij de garage kwam de monteur met een dopsleutel en zetten deze ergens op en toen gaf hij het antwoord, dat de airco pomp stuks was en vast zat, was eerder bij zo’n airco check station geweest en die gaf aan dat het systeem leeg was en heeft hem gevuld en zei dat hij niet lek was, toch deed de airco het niet en keek hij iets verder en toen zagen we dat er geen riem op zat, hij zei oke een nieuwe riem erop en klaar, maar helaas een vol systeem, € 100,- lichter en geen airco

kaleido 1 PRO, 5 maanden geleden

Dan zie eerste reactie .
Ik begrijp niet waarom er niet eerst gekeken is , fastfitters ze doen hun naam eer aan .
Een leeg systeem zondermeer vullen is echt snel geld verdienen zo.

Richard2263, 5 maanden geleden

Gelukkig kan ik er een kopen: Airco compressor Van Wezel 8200k161 via internet en voor een goede prijs, toen ik dit aangaf, vertelde mijn garage, oke ik wil diegene die jij koopt ook wel monteren voor je, scheelt weer paar honderd euro……

JGC, 5 maanden geleden

Systeem moet gespoeld, je droger moet vervangen, condensor zit waarschijnlijk ook verstopt en vergeet het expansieventiel niet.
Alleen de compressor vervangen geef ik je nog geen 3 maanden, en die fastfitter weet dat ook. Van Wezel ziet je aankomen na 3 maand om garantie te claimen. De fastfitter gaat je op de compressor nml geen garantie geven.

Richard2263, 5 maanden geleden

Als ik het goed begrijp moet ik de airco pomp, condensor (deze is met droger). expansieventiel vervangen, nu heb ik kunnen regelen dat mijn garage de door mij gekochte airco pomp wil vervangen, maar de rest…, zou ik de andere onderdelen dan zelf kunnen vervangen, wat gebeurd er als ik de condensor loshaal en vervang, ventilatie ventiel vervang, zonder eerst koelmiddel eruit te laten halen, kan dit…? Misschien denken jullie wel breng die auto weg en laat alles vervangen, maar over 8.000 kilometer is de distributieriem weer aan de beurt ad € 550,-…

Hans4040 PRO, 5 maanden geleden

Als je zelf de airco onderdelen loshaalt en er komt koelmiddel in de buitenlucht pleeg je een mileu delict.
Dit werk mag alleen gedaan worden door een STEK erkent bedrijf.
Als je met de garage afspreekt dat zij de installatie leeghalen en jij zelf alle delen vervangt kunnen zij hem daarna testen en vullen....maar ik denk niet dat je ze zo gek krijgt.

Ennehhhh....autorijden wordt alleen maar duurder.

check

Beste antwoord, geplaatst door kaleido 1 PRO, 5 maanden geleden

Simpel niet zelf doen , garantie wordt lastig als jij iets doet en zij wat doen , vind zo wie zo een fastfitter geen partij voor dit soort reparaties , kennis is vaak onder de maat.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Hyundai Tucson of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.