Hyundai Tucson: Aircopomp maakt veel herrie en loopt niet altijd mee

Bouwjaar: 2007, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2

De aircopomp maakt plotseling enorme herrie, tenimste ik denk dat het de aircopomp wel moet zijn.
Bij het starten komt daar veel herrie vandaan. Maakt niet zoveel uit of de airco uit of aan staat. De riem neemt de poelie wel mee maar de clutch plate loopt niet mooi mee als die aanstaat. Staat soms helemaal stil en loopt dan eens weer wat mee en af en toe komt er een stofwolk uit. Nu koelt de airco nog goed dus ik denk dat de pomp verder nog prima is op de koppeling na.
Iemand een idee?
Is het ook mogelijk om alleen de pulley er af te halen en evt het lager te vervangen en zijn daar reparatiesetjes voor?

conradus

Geplaatst door conradus (50) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Hyundai Tucson? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

9 Reacties

kaleido 1 (1355) PRO, 9 jaar geleden

Er zijn reparatiesetjes voor te koop.
Zou er absoluut niet meer lang mee door blijven rijden , als het lager het aan het begeven is , sta je binnenkort echt stil , als deze riem meer aandrijft.
Compressor wordt er ook niet beter van , meestal is een complete pomp vervangen beter.

conradus (50), 9 jaar geleden

kan niet van zo'n reparatieset vinden. Weet ook niet of ik de pomp kan laten zitten en erbij kan,lijkt allemaal erg krap.

kaleido 1 (1355) PRO, 9 jaar geleden

Wat is het type van de compressor , soms heb je geluk dat het onder de auto kan , maar meestal is demontage vereist , systeem eerst leeg /laten halen door een airco specialist.
Het zo los draaien van de leidingen is zeer gevaarlijk , en ook een milieu overtreding.

conradus (50), 9 jaar geleden

Type weet ik niet maar het is voor een tucson van 2007.

ix55 (0) PRO, 9 jaar geleden

Meestal komt het boutje van de aandrijfpoelie los waardoor de poelie een hels lawaai begint te maken (slingeren). Na enige tijd zijn de spiebaantjes zover uitgesleten dat vervanging van de compressor noodzakelijk is. Er bestaan 2 types van aircosystemen. Opletten als je een tweedehands aircopomp gaat halen dat je hetzelfde type hebt. Draai bij een tweedehands pomp zeker het boutje van de poelie los en zet het terug vast met loctite.

Een defecte koppeling durft ook al eens voorkomen, maar veel minder dan een losgekomen poelie.

kaleido 1 (1355) PRO, 9 jaar geleden

Geen 2e hands kopen , je weet niet wat je koopt en pomp ligt vaak al geruime tijd op de plank en is in het ergste geval al aan het roesten van binnen , compressorolie is namelijk hygroscopisch , dwz trekt vocht aan , dodelijk voor een koelsysteem.

conradus (50), 9 jaar geleden

M.a.w ik heb niet veel aan een reparatieset als die getande as beschadigd is want als die niet goed vlak ligt zal die snel weer losschieten. Zou ik de compressor los kunnen schroeven van de motor en dan boven de motor kunnen krijgen? Er zitten best wel lange slangen aan.
Eenmaal goed bereikbaar kan ik eens goed bekijken wat er nu fout is zonder het hele systeem leeg te moeten laten halen. Omdat de compressor alleen op deze multiriem zit kan ik 'm even loskoppelen van de rest. Heb dan alleen even geen werkende airco. Alle ideeën zijn welkom.

kaleido 1 (1355) PRO, 9 jaar geleden

Als de slangen inderdaad zolang zijn , zou dat inderdaad een optie kunnen zijn , betwijfel alleen of de slangen wel zo flexibel zijn dat dit lukt.

conradus (50), 9 jaar geleden

Uiteindelijk een volledig nieuwe aircocompressor laten plaatsen, lager was helemaal droog gelopen en er waren zelfs al kogels uit het lager, zag er niet meer uit.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Hyundai Tucson of stel zelf een nieuwe vraag.