Mitsubishi carisma: banden/wielen maken vervelend geluid

Bouwjaar: 2006, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.8 GDI

Betreft bouwjaar 2000 (krijg dat niet meer gewijzigd onder de tekst bouwjaar)
Bij hogere snelheden >60 km/uur en op glad wegdek maken de banden een vervelend geluid. Dealer heeft al een wiellager vervangen, ook banden zijn vervangen, probleem blijft. Lijkt op en draaiende centrifuge in een wasmachine. Vooral op een glad wegdek is het probleem zeer hinderlijk. Heeft duidelijk te maken met het onregelmatig draaien van de banden of wielen. Volgens garage een algemeen probleem (cuppen) waar veel auto's mee te kampen hebben. Begin me nu af te vragen of misschien toch iets anders kan zijn, schokbrekers of remschijf(ven). ...

hein elemans

Geplaatst door hein elemans (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mitsubishi Carisma? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

13 Reacties

hein elemans (0), 17 jaar geleden

bedankt oilap, weet je ook of er iets aan te doen is, banden vaker wisselen met voor, zachte of juist harde banden monteren.
een bandenbedrijf heeft de banden een keer geschuurd ???, heeft niet echt of heel kort geholpen. Vooral rechtsachter heeft zeer onregelmatige afslijting, waarom juist die band wel en links niet.

P. Kelder (0) PRO, 17 jaar geleden

in sommige gevallen is cuppen te (voorkomen) door bij iedere beurt de wielen van voor na achteren te wisselen..

paul,

P. Kelder (0) PRO, 17 jaar geleden

[quote=oilap]Een (iets) hogere bandenspanning wil nog wel eens helpen, kijk eens op www.houddespanningerin.nl voor een advies.
Ik vrees echter dat je aan een nieuw setje banden vastzit, en neem dan in ieder geval NIET weer dezelfde die er nu onder zitten.
Sommige auto/band combinaties gaan nu eenmaal slecht samen, in combinatie met natuurlijk rijstijl en bandenspanning!
Een gecompliceerde materie!![/quote]
het doen cuppen van een band heeft vaak een oorzaak! 1, we hebben te maken met een type achterasconstructie 2, mogelijk slechte schokbrekers waardoor het voertuig het contact met het wegdek verliest.. een hogere bandenspanning verergert de zaak in dit geval (we wilde het contact met de weg immers verbeteren dan moet het zgn stuiteren worden voorkomen) misschien dat olilap een setje banden kan aanraden die niet gevoelig zijn voor cuppen? dat scheelt een hoop zoekwerk..

gezien de praktijk kun je het beste met regelmaat je banden draaien van voor naar achter.

paul,

Santa (0), 17 jaar geleden

Hmmm, ik ben eigenlijk ook best wel nieuwsgierig naar die banden die veel minder last hebben van cuppen, Olielap!
Welk merk en type kun je aanraden?

dbv (0), 17 jaar geleden

Mijn ervaring is dat vooral middeklasse auto's er last van hebben. Experts geven verschillende adviesen hierover en ik heb de indruk dat niemand echt de oplossing weet.
Het meeste hoor je over te weinig druk op de achterwielen.
Ik rijd zelf ook een carisma en heb dit probleem ook, ik heb m'n wielen in ieder geval achter laten uitlijnen en de banden vervangen.(vredestein).
Nu is het over.
Nu nog regelmatig wisselen en hopen dat het cuppen lang op zich laat wachten.

DBV

Santa (0), 17 jaar geleden

Je kunt proberen om de wielen eens te wisselen om te horen of er dan ook verschil in geluid optreedt.
Kan ook nog het andere wiellager zijn.
Kun je het geluid herleiden naar een plaats? Bijv. links of rechts achter?

P. Kelder (0) PRO, 17 jaar geleden

beste hein

zet de auto op een krik en geef het wiel een slinger, hou een vast punt aan en kijk op het loopvlak van de band.
mocht je hoogteslag in de band waarnemen... dan heb je het probleem te pakken.

paul,

Santa (0), 17 jaar geleden

Ja Paul, 2 zieltjes 1 gedachte.......

hein elemans (0), 17 jaar geleden

het klink gek maar het is heel moeilijk vast te stellen waar het geluid vandaan komt, ik denk links achter, maar de dealer heeft eerder het rechter voorlager vervangen. Zonder resultaat. Ik volg jullie advies op, wel gek dat ook met een nieuwe (reserve) band het geluid er nog is. Ik heb een tijd geleden de (nieuwe) reserveband wisselend achter opgelegd, zonder resultaat. Voor liggen nieuwe continentals.
Hein

arie549 (0) PRO, 17 jaar geleden

cuppende banden geven het geluid wel degelijk wat jij omschrijft hein.........

een kleine hoogte slag is in ieder band aanwezig, dus niet echt te testen op een krik, of het moet een ovale band zijn....

Santa (0), 17 jaar geleden

Arie, Hein schreef dat met gebruik van een NIEUWE reserveband het geluid ook niet verdween... Het had dan op zijn minst anders danwel minder moeten zijn. Wellicht gewoon even twee wielen van een andere auto monteren en uitproberen of het geluid dan weg is? Het feit dat de garage een voorwiellager heeft vervangen zegt op zich natuurlijk niet zoveel. Daar kan ook gewoon voelbare speling op hebben gezeten, ondanks het bouwjaar van de auto.

arie549 (0) PRO, 17 jaar geleden

sorry, had over het hoofd gezien dat er al een nieuwe reserve band was gemonteerd.

maar toch blijf ik er bij, het geluid wat hein omschrijft, komt voor bij cuppen...

pe3hmp (0) PRO, 17 jaar geleden

Klopt, klinkt als cuppen, zachte banden hebben hier wat minder last van als bijvoorbeeld harde conitentals, ook ligt het aan het soort profiel wat erop ligt, vraag het bijvoorbeeld aan iedere astra sationwagon berijder, de continentals die daar bijvoorbeeld onder liggen hebben veel last van cuppen met de verschijnselen die Hein omschrijft.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mitsubishi Carisma of stel zelf een nieuwe vraag.