Peugeot 307: fluitend geluid bij gas geven

Brandstof: LPG, Motorcode: 1.4 16v

Dag allemaal,
Mijn Peugeot 307 1.4 had na 240.000 km last van een zwetende kop, hij verbruikte koelvloeistof en had last van sludge. Ik heb daarom de koppakking vervangen en meteen de kop gereviseerd (deels zelf, vlakken en rubbers door de lokale garage). Alle pakkingen vervangen en de boel weer in elkaar gezet. Sindsdien hoor ik als ik gas geef een fluitend geluid voor. Het is alleen bij warme motor. Staat de motor echter 5 minuten uit, dan duurt het ook weer even voordat het geluid " er is". Ik heb het luchtfilter vervangen en de gasklep goed schoongemaakt. Ook de carterontluchtng is schoon en heel. Alle vacuumslangen zijn in orde. Met een collega vandaag nog eens gekeken (alleen wil niet met een elektronisch gaspedaal): het lijkt alsof de motor vacuüm zuigt door het luchtfilter. Daar komt het geluid ook weg. Heb een monteur gevraagd, maar die vond het vrij normaal. Ik heb dit geluid echter nog nooit gehoord bij een auto, het valt echt op als je rijdt. Als de oliedop eraf is doet ie het trouwens ook... Iemand een idee?
[url=http://postimage.org/image/xwe48a1ln/][img]http://s9.postimage.org/xwe48a1ln/inlaat...[/img][/url]

edpeugeot

Geplaatst door edpeugeot (0) , lid sinds 11 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 307? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

11 Reacties

aristo0078 (0), 11 jaar geleden

En de luchttoevoer voor het luchtfilter? alles ruim? geen verstoppingen? Houdt anders eens de luchttoevoer dicht. Oja, hou er rekening mee dat als je zelf wat gedaan hebt aan je auto super kritisch bent(tenminste ik wel) en je dan van elk bijgeluid wilt weten wat het is. Ik weet nu zo´n beetje van elk bijgeluid waar het vandaan komt en wat het is van mijn auto.
Nog wat; heb jij een gasinstallatie met verdamper? Dan zou het geluid uit je verdamper kunnen komen(gieren van gas wat losgelaten wordt door onderdruk inlaatspruitstuk)

edpeugeot (0), 11 jaar geleden

Bedankt voor je reactie!
Het luchtfilterhuis heb ik nog extra losgehaald, het is heel en schoon. Ook de dempingspot ervoor is in orde. De auto heeft inderdaad een verdamper met injectoren. Deze verdamper heb ik voor drie maanden gereviseerd. Als je je hand voor de luchtinlaat houdt voel je als het ware een klap waarmee de lucht naar binnen wordt gezogen. Raar genoeg trekt de auto mooi rustig op, zonder schokken... Verder zou het de gasklep kunnen zin die niet goed opengaat, maar waarom dan alleen bij warme motor en waarom schokt de auto dan niet?
En ik ben met je eens: je bent als zelfsleutelaar extra kritisch! Maar ook mijn collega vond dit toch wel een beetje teveel van het goede! Wat ook raar is: je hoort het in de auto bijna beter als buiten de auto....

aristo0078 (0), 11 jaar geleden

Ik weet niet of je een AG SGI gasinstalatie hebt? Ik heb een hele checklist en het programma om dit af te stellen en daar staat in de checklist dat als na het afstellen van DelP(verschil tussen druk lpg en de MAP sensor) de verdamper te veel geluid maakt een nieuwe stelschroef erin te zetten.
En als je nu als je motor warm is je filter eraf haalt, dus draaiend. tot aan je luchtregelaar? hoor je het dan ook? (zorg wel ervoor dat er geen troep naar binnen gaat!' Misschien weet je dan meer!
Je kan zelfs even je hand op het gat drukken of je motor valse lucht trekt.
Heeft je auto toevallig een backfire gehad, dat er eventueel een gaatje in je inlaatspruitstuk zit? Als ik dat zo op het plaatje zie is dat een kolossaal ding! Plastic?
Als je de oliedop eraf haalt en je legt je hand erop zuigt deze dan vacuum????????Omdat je geschreven had dat hij het ook met de oliedop eraf had?

Wat blijven thuis knutselaars toch bezig om alles perfect te krijgen!

sgm (0), 11 jaar geleden

Is het een idee om eens met een brandbaar iets (remmenreiniger b.v.) op het inlaattraject te spuiten om te kijken of er ergens wat lekt? Uiteraard wel een beschermbril opzetten en niet overdadig rondspuiten.

edpeugeot (0), 11 jaar geleden

Bedankt weer voor de reacties.
Het is inderdaad een AG SGI installatie. Het geluid komt echter van de luchtinlaat en niet van de verdamper... Was donderdag nog bij de garage. Er was een jonge monteur en die dacht dat het wel goed zou zijn ;_). Ik heb van het weekeinde de auto zelf maar aan de laptop gehangen met wat software om foutcodes uit te lezen. Daar kreeg ik zowel P0121 als P0123. Beide duiden op een storing in het gasklephuis. Het lijkt wel of ie (de gasklep) eerst niet wil en dan in eens te snel open gaat of zo. Dit geluid doet zich ook voor als ik het luchtfilter uitbouw trouwens.
Ik heb daarna de foutcodes gewist, en ze zijn nu ( na een rit van 300 km) niet teruggekomen. Het fluiten lijkt iets minder erg maar is nog steeds wel echt aanwezig. Ik heb vandaag een gebruikte gasklep op de kop getikt en ga maar eens kijken wat ie dan doet...

aristo0078 (0), 11 jaar geleden

Oke, en je stappenmoter bij je gasklephuis, maakt die misschien dat geluid? misschien dat deze open of half dicht blijft staan bij het rijden? dat deze een rare luchtstroom krijgt waardoor deze gaat fluiten?

trucker0werner (0) PRO, 11 jaar geleden

wat ik niet uit het verhaal haal is dat na het vervangen van de koppakking de motor de laatste software in geladen is en geintialiseert
in dat geval doe je ook de gasklep opnieuw inleren

verder met lopende motor keer met remreiniger spuiten en kijken of de motor op reageert is ook een optie

je zegt dat je het bij de filterhuis goed hoort
maar kan ook zijn dat geluid in de inlaat zit en door de filterhuis versterkt wordt en je daar dan goed hoort

verder kan ik me iets herinderen dat deze motoren altijd wel iets van fluittoon hebben als je gas geeft
op dat moment zuigt hij een bak met lucht aan
en hoefd maar een braam te zitten en lucht daar gaat wervelen
en je hebt je geluid

waar ik aan denk is dat geluid nu hoorbaar is ivm alles schoon is en je na een reparatie om elke klein dingetje let
ik maak me meer zorgen om de 2 storing codes dan om het geluid
maar als geluid zeer duidelijk is dan kan de storing code het gevolg van zijn
tevens vraag ik me af of hij ingeleerd al is

als ik de laatste acht van chassisnummer heb kan ik kijken wat er exact gemeld wordt bij bijde storingcodes

heemskerk4251 (0), 11 jaar geleden

Ook die gebruikte gasklep moet je bij de dealer laten inleren! En wel met steenkoude motor. Dus een avond van te voren brengen. Ik denk dat je daar je probleem moet zoeken. Zelfs als je het gasklephuis reinigt, dan moet hij opnieuw worden ingeleerd.

edpeugeot (0), 11 jaar geleden

Dat van het inleren van de gasklep is nieuw voor me! Hij geeft nu namelijk geen foutcodes (of nog niet...) en dat zou je toch eigenlijk verwachten? Maar het is wel een goed plan om de software een update te geven en dit te laten doen. Want kan ik zelf zeker niet :-).
Zelf maak ik me ook meer zorgen om de foutcodes, want die zijn er niet voor niets. En ik let inderdaad meer op elk geluid na zo'n reparatie. Hoewel, mijn broer was vandaag in de buurt en die heeft ook even gereden. Het viel hem ook op dat de motor " floot" als het gaspedaal uit ruststand komt...
Morgen maar es bij de garage langs! En bedankt allemaal weer voor de goede adviezen!! Wordt vervolgd..

edpeugeot (0), 11 jaar geleden

gisteren heb ik een andere gasklep gemonteerd en die is door de garage aan het einde van de dag bij koude motor ingeleerd. Het mooie is dat het geluid nu ook bij een gelijke snelheid ronde de 45 km/uur optreed, en niet alleen bij gas geven. Omdat ik vandaag nog met vakantie ga, zal ik de komende weken niet op dit forum zijn (heb daar geen internet). Ik zal wel alles nog eens nalopen, ook de lpg-installatie. Tot zover bedankt allemaal en wordt vervolgd, hopelijk met een beter afloop!

edpeugeot (0), 11 jaar geleden

Het heeft even geduurd, maar hier de laatste stand van zaken:
- geluid treed nu alleen op als ik op gas rijdt, en bi rustig rijden niet meer. Op benzine is de wagen 100% stil
- als je wat feller rijdt op gas is er een klein hikje merkbaar in het rijden.
Verder rijdt de auto prima. Ik heb de stelschroef nog bekeken van de verdamper, maar daar kan ik niets aan zien.

Omdat ik vanwege andere problemen nu automaat moet gaan rijden, heb ik de auto vandaag ingeruild op een Peugeot 406 break , eem 2.0 diesel automaat. Ik heb de garage het probleem verteld en die gaan hem aan de computer hangen en kijken wat er scheelt. Verder vonden ook zij hem prima rijden.
Iedereen dus bedankt voor de goede raad en adviezen! Dit topic kan gesloten worden...

off grid hutje in het bos

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 307 of stel zelf een nieuwe vraag.