Peugeot 406: Geluid bij airco inschakelen HALVE OPLOSSING?

Bouwjaar: 2001

Hallo,

Wanneer de airco bij mijn peugeot aanslaat (climate control) hoor ik een metaal-achtig loeiend geluid op de achtergrond (heel zacht). Kan dit betekenen dat het systeem bijgevuld moet worden, bv te weinig smering airco-pomp?

Erwin

Erwin2907

Geplaatst door Erwin2907 (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 406? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

15 Reacties

Walther11923 (0), 19 jaar geleden

Ja, airco waarschijnlijk leeg, vaak is de condensor (voor de radiateur) de boosdoener.Deze gaat lek precies achter de fan. Laten afpersen met stikstof om te controleren.

hobby-monteur (0), 19 jaar geleden

als de airco leeg en dus drukloos is mag de pomp eigenlijk niet meer aanslaan.(lagedrukbeveiliging).doet hij dat wel,bij een leeg en met lucht gevuld systeem,dan gaat door het vocht in de lucht je pomp aan gort(corrosie).ik zou hier dus heel snel naar laten kijken.

Erwin2907 (0), 19 jaar geleden

Ik ga inderdaad het spul even laten testen bij de dealer. Het bijvullen van het systeem kan ik zelf toch niet. Iemand een idee wat dit bij de Peugeot dealer kost?

hobby-monteur (0), 19 jaar geleden

tja,hangt er van af wat de oorzaak is,als er ergens een onderdeel vervangen moet gaan worden,gaat het in de papieren lopen.

Walther11923 (0), 19 jaar geleden

Alleen hervullen kost ca. 150 euro Maar zou eerst laten testen op lekkage anders kun je over een half jaar weer laten vullen.Ik was in totaal 440 euro kwijt, nieuwe condensor, afpersen, hervullen incl arbeidsloon.(geen peugeot-dealer trouwens) en let op de dealer zegt snel dat het de pomp is, ga naar een airco specialist. Welke omgeving woon je?

Erwin2907 (0), 19 jaar geleden

Ik woon in Roosendaal, weet jij daar een goed adres?

Walther11923 (0), 19 jaar geleden

Nee, helaas. Woon zelf in Noord-Holland

hobby-monteur (0), 19 jaar geleden

op www.stek.nl heb ik een paar ondernemingen zien staan,gespecialiseerd in onderhoud aan auto-airco's.
(zoek informatie - zoek STEK-erkend bedrijf)
reparaties bij een STEK-erkend bedrijf worden vakkundig en met garantie uitgevoerd.

Erwin2907 (0), 19 jaar geleden

Bedankt voor de reakties.
Op de site van STEK staan genoeg bedrijven. Daar maar eens binnenlopen.
Erwin

Erwin2907 (0), 19 jaar geleden

Update:
Langs de Peugeot garage geweet, waar bleek dat het systeem volledig leeg was, dus waarschijnlijk lekkage, oplossing volgt na 13 mei....

Erwin2907 (0), 18 jaar geleden

Nou, een update:
Ik heb deze week de airco laten afpersen, geen drukverlies. De airco is nu gevuld met koelmiddel (550 g.). Verder ook nog contrastvloeistof erbij. Toch blijft het vreemd, is het normaal dat de airco-unit zijn druk binnen 4 jaar kwijtraakt?

Erwin2907 (0), 18 jaar geleden

p.s. hij werkt nu wel weer goed natuurlijk. het loeiende geluid is waarschijnlijk geweest toen de airco zijn laatste restje koelmidel had.

Jolivo (0) PRO, 17 jaar geleden

Hoi, Erwin.

Elk airco systeem in een auto heeft verlies langs de rubberen leidingen, ongeveer 8% per jaar. Het is dan ook raadzaam, elk jaar de airco te latten controleren, en elke 2 jaar te laten vullen. Nu die contrast vloeistof erin zit kun je na twee weken laten kijken met een UV lamp of er een lekkage zit.

Groet Ivor

Erwin2907 (0), 17 jaar geleden

Sorry, ik ben vergeten de oplossing te posten!
Nadat de airco weer leeg was ben ik terug naar Peugeot gegaan: diagnoe verdamper lek. Kosten 1000 euro, omdat dash eruit moet. Ik ben langs een andere garage gegaan voor een second opinion. Zij vertelden mij dat niet de verdamper, maar condensor lek was. Klonk voor mij ook aannemelijker, dus laten vervangen, vacumeren, opvullen etc. voor 550 euro, twee aanden geleden. De airco werkt nog steeds, dus ik ga ervan uit dat de verdamper niet alsnog lek is (bv. een klein lekje zou ook nog kunnen)

Erwin

Wreckerrm (0), 17 jaar geleden

De mijne deed hetzelfde. De dealer gaf aan dat de condensor lek was, en voor 515 euro gerepareerd kon worden. Dat was me te duur. Dus naar een airco speciliast in Groningen gegaan. Die konden het voor ongeveer 325 Euro. Echter bleek daar de drukschakelaar lek te zijn en niet de condensor. Airco is nu weer prima en het koste 250 euro.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 406 of stel zelf een nieuwe vraag.

offgridcentrum