Peugeot 406: Olieverbruik 406 2.2 16V

Bouwjaar: 2002, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2.2 16V

Hallo, ik heb sinds enkele weken een 406 station 2.2 16V Nu viel het me op m,n tellerklok al op dat ik maar weinig olie had, dus bij gevuld netjes 5W40 er in. op vakantie geweest (wintersport met koffer op dak) stevig door gereden (legaal in Duitsland) en nu thuis is m,n olie weer onder minimum!? hij lekt niet, was goed zichtbaar op de mooie witte parkeerplaats. en rookt ook niet. waar kan in 2000km tijd nou 1 hele liter Olie verdwijnen auto heeft net 160.000km gelopen, en tot 2010 in onderhoud geweest bij Peugeot dealer, de laatste 2 jaar bij een (slechte) beunhaas. zou er verkeerde olie in zitten?

MJS

Geplaatst door MJS (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 406? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

13 Reacties

limbra (315), 12 jaar geleden

olie verbruik van 1 liter op 2000km is nog niet verontrustend of extreem ,
Als je via de motorolie peilstok het olie niveau peilt , wat geeft deze dan aan ? hetzelfde als de peil indicator op je dachbord ?
(peilen via de peilstok is nauwkeuriger en veiliger dan op de indicator vertrouwen , maar dat terzijde).

Het kan natuurlijk zijn dat er toch motorolie verbrand wordt , maar het niet goed zichtbaar is (blauwe rook) , m.n. bij het accelereren,
Blijft het koelvloeistof peil op dezelfde hoogte en hoe ziet de koelvloeistof er uit ?

Als er geen uitwendige lekkage "zichtbaar" is , zal er toch wel olie verbranden of in het koelsysteem verdwijnen .

Jetta diesel (50), 12 jaar geleden

Peilstok wel bij koude motor gebruiken. Bij hard rijden verbruikt ie meer dan bij doorsneesnelheden. Motor heter. Als het 1 l/2000 km blijft en je wilt snel iets weten zonder kosten, gooi er dan 'n flacon Wynn's antie smoke in. Er moet natuurlijk wel plaats zijn voor die halve liter, hè. Dan pluimt ie in ieder geval niet meer bij inhouden van hoge snelheden, overschakelen en optrekken. Het is natuurlijk voor € 12,- altijd te proberen.
Laat je wat horen?

master (0), 12 jaar geleden

Als je echt 1 liter op 2000km verbruikt heb je echt wel een probleem. Probeer eerst eens alle olie te vervangen door olie met de juiste specificaties.

Petje57 (0) PRO, 12 jaar geleden

Wel nee, helemaal geen probleem.
Het grootste probleem is dat de mensen helemaal niet meer gewend zijn om af en toe eens naar het oliepeil te kijken en eventueel iets bij te vullen.
Iedereen gaat er maar van uit dat altijd alles 100% in orde blijft en er nooit iets bij gedaan hoeft te worden.
Het wordt pas een probleem wanneer het verbruik hoger wordt dan de toegestane waarden door de fabrikant aangegeven. En die zijn meestal niet mals. Er zijn merken die 0,15 liter per 100 km. mogen verbruiken!
Uiteraard dient de juiste oliesoort gebruikt te worden. Of dat nu door een dealer of iemand anders wordt gedaan maakt niet uit.
Tot voor een tiental jaren geleden was het heel normaal dat er zo nu en dan een bus olie bijgevuld werd. En oliegebruik komt meestal door een mechanische oorzaak zoals speling op de olieschraapveren of afdichtrubbers die niet (meer) goed hun werk (kunnen) doen.

MJS (0), 12 jaar geleden

Hallo Ron, ik gebruik het dashboard puur als indicatie, beetje de neus om hoog geparkeerd, en hij zit vol olie ;)
Ik peil voor zekerheid. Het peil staat nu op minimaal. Ik ga komende week olie en filter vervangen voor de aanbevolen 5w40 Zodat ik zeker weet dat er goede verse olie in zit.
De kachelradiateur is pas vervangen, en daar kwam schone koelvloeistof uit, dus ik denk niet dat er olie naar het koelsysteem lekt. Ik weet wel dat de auto altijd als boodschappen auto(tje) is gebruikt, dus veel kleine stukjes.

limbra (315), 12 jaar geleden

zoals bij #2 en #5 al gezegd wordt is dit verbruik niet verontrustend , ik zou het oliepeil gewoon ff goed in de gaten houden als ik jou was ,

Is nooit verkeerd om er een nieuw olie filter op te zetten en er verse olie in te doen .
Maar ik denk niet dat het verbruik een verontrustend probleem is , wel blijven controleren dus .

MJS (0), 12 jaar geleden

Tja! Mijn vrouw heeft een mitshubishi spacestar 1.3 van 2001 met net 100.000km maar daar heb ik de afgelopen 40.000! Km nog geen kwart liter olie hoeven bij vullen. Nou weet ik dat de Japanners zo wie zo al zuinig met hun motorolie zijn, maar het zijn wel 2 uitersten. en die 40.000km is incl een wintersport, plankgas door Duitsland, ook met koffer op het dak, dus ook die motor wordt goed belast, en des ondanks geen krimp.

Ik heb vroeger ( 12 jaar geleden) geleerd voor automonteur, toen werd me geleerd met warme motor te peilen? Bedrijfs temp, halfuur laten staan dan peilen?

heemskerk4251 (0), 12 jaar geleden

Mijn 2.2 gebruikt ongeveer 1 liter op de 5000 km. Vind ik eigenlijk al behoorlijk aan de maat. Ga niet uit van de rondjes die het display aangeeft, want dat zijn gewoon 'styling gags' Ziet er leuk uit, maar je hebt er niets aan. Een liter per 2000 km lijkt mij behoorlijk veel voor een moderne motor. De EW motoren van Peugeot zijn van ongeveer de eeuwwisseling. Probeer er achter te komen of die 2000 km wel klopt.

Jetta diesel (50), 12 jaar geleden

MJS Wat wil je nou doen? Als je Misubishi beter vind, niemand houd je tegen? Maar ik dacht dat je het probleempje voor weinig geld op wou lossen?
Nou, probeer dat dan eerst. Het kan zomaar over zijn. Je schrijft dat de Mitsu bij 40.000 maar 'n kwart liter nodig had. Heeft die dan zo'n lange verversingsbeurten? 10.000 km op 1 liter komt veel voor maar 40.000 op 'n kwart liter! Dat betekent in mijn rekenwijze 1 liter olie op 160.000 km! Je vergist je toch niet in 'n nul minder hè?
Ben benieuwd,
Jo.

master (0), 12 jaar geleden

De fabrikant zal wel ruim gaan zitten en zal 1 op 1000 wel 'normaal'vinden. Maar dan is er dus echt wel iets aan de hand.
@petje57 Als jij dat normaal vindt dan vraag ik me af welke pet jij op hebt, die van de klant of die van je kassa!

Ramjod (0) PRO, 12 jaar geleden

Als je toch een verbruik hebt van 1l op 2000 km dan klopt er toch iets niet.
Je kunt eens proberen met een motorspoeling met Forte.
Je hebt tevens verschillende toevoegingen van forte tot betrekking olieverbruik.
Daarna de juiste nieuwe olie en filter erop.
Forte is verkrijgbaar bij een goede automaterialen zaak of sommige dealers die gebruiken het ook.

MJS (0), 11 jaar geleden

auto is verkocht, verbruik liep terug toen er nieuwe 5w40 in kwam. maar wasn og behoordlijk. heb nu een c8 met zelfde motor en verbruikt een heel stuk minder. (heeft ook 60.000km minder op de klok, en is 100% dealer onderhouden, maakt dus toch wezelijk verschil ;-))

primera p11 (0), 11 jaar geleden

Een liter op 2000km is veel,alles versmeerd ervan.
Als je geen lekkage hebt zal het verbranden en dat betekent via de klepstelen of verregaande motorslijtage.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 406 of stel zelf een nieuwe vraag.