Peugeot 406: Probleem met oliepeil 406 HDI

Bouwjaar: 1999, Brandstof: Diesel, Motorcode: 80KW

Gisteren heb ik de olie van mijn 406 HDI break 80KW laten verversen. Ik was hier zelf bij aanwezig en heb gezien dat de olie werd afgetapt en dat het oliefilter werd verwisseld.
Met nadruk heb ik gevraagd of er niet meer dan 4,5 liter ingegoten zou worden en zo geschiedde. (In het verleden mikte men er voor het gemak wel eens 5 liter in en dat was boven maximum)
Thuis bleek dat het peil ongeveer 5 cm boven het maximum stond! Onbegrijpelijk dus..
Terug in de garage begreep men dit ook niet en men begon met afzuigen van de overtollige olie.Na een paar pogingen wilde het peil maar niet dalen, een vreemde zaak.
Inmiddels was niet meer helemaal duidelijk hoeveel olie in het carter zat en besloot men de olie opnieuw volledig af te tappen. Hierna werd er opnieuw 4,5 liter olie gevuld en nu staat het peil keurig op maximum.
De mannen van de garage met 30 jaar ervaring kunnen net als ik geen verklaring vinden voor dit vreemde voorval.

Donkeyman53

Geplaatst door Donkeyman53 (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 406? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

alfons262 (0) PRO, 15 jaar geleden

afwijking in de oliespuit? Ik kan niks anders bedenken.

anoniem-1573996169 (0), 15 jaar geleden

30 jaar ervaring???? als jij toch olie hebt bijgevuld al hou je je precies aan de hoeveelheid in dit geval 4.5 liter,dan alsnog ga je peilen om te kijken of het goed is.voor hetzelfde geld had je nu flinke motorschade verbeeld je dat je direct op vacantie was gegaan en volgas de snelweg op was gereden uren achter elkaar.

E.T.Wiersum (0), 15 jaar geleden

Helemaal met Robby eens.
De laatste stap na verversing moet m.i. ook altijd niveaukontrole via de peilstok zijn.

oldtimer (0) PRO, 15 jaar geleden

capilaire werking in de buis van de peilstok ?? en bij verversen door afzuigen krijg je ook een andere aanwijzing, ik draai nog altijd gewoon de plug eruit.

Donkeyman53 (0), 15 jaar geleden

[quote=oldtimer]capilaire werking in de buis van de peilstok ?? en bij verversen door afzuigen krijg je ook een andere aanwijzing, ik draai nog altijd gewoon de plug eruit.[/quote]
In eerste instantie is er ook geleegd via de plug, pas later is de afzuigslang erin gegaan. Capillaire werking? Ik ben bang dat het een raadsel blijft, want als Oldtimer het niet weet dan wordt het moeilijk.

svaleras (100), 15 jaar geleden

Eerlijk gezegd snap ik niet waarom er op die manier olie in gedaan wordt...4,5 of 5 liter. Men kan toch ook gewoon eerst, bijvoorbeeld 3 liter indoen..even wachten, peilen..en weer 0.5liter bijdoen..weer even peilen..enzovoorts.
Gewoon maar standaard vanuitgaan hoeveel erin moet is nooit ok volgens mij

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 406 of stel zelf een nieuwe vraag.