Peugeot 406: Zelf stappenmotor reinigen?

Bouwjaar: 2000, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2.0 16v

Mijn peugeot loopt stationair niet mooi. Hij schommelt tussen de 700 en 800 toeren en valt soms na het schakelen te ver terug in toeren.
Nu is het meest waarschijnlijke volgens mij dat de stappenmotor niet meer goed functioneerd.
Alvorens de stappenmotor te vervangen wil ik hem eerst reinigen, is dit zelf te doen?
Zo ja kan iemand mij wat aanwijzingen geven?

b.v.d.
Rob

kachel

Geplaatst door kachel (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 406? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

12 Reacties

TrafficBandit (0), 14 jaar geleden

Het staat uitgelegd met foto's en al op www.peugeot406coupe.nl/forum

[quote="TrafficBandit"]To clean the stepper motor do the following:

1. Remove the rubber hose between the air filter and the throttle body:

[img]http://home.planet.nl/~cheng058/Other/Ga...[/img]

2. Take the cover from the throttle body:

[img]http://home.planet.nl/~cheng058/Other/Ga...[/img]

3. You should now be able to see the throttle, stepper motor, throttle position sensor (TPS), and the manifold airpressure sensor (MAP):

[img]http://home.planet.nl/~cheng058/Other/Ga...[/img]

4. Unscrew the throttle body and remover the stepper motor:

[img]http://home.planet.nl/~cheng058/Other/Ga...[/img]

5. Clean the stepper motor with degreasing spray (brake cleaner) and put a little WD40 in for lubrification:

[img]http://home.planet.nl/~cheng058/Other/Ga...[/img]

6. Be careful that you don't loose the spring inside the stepper motor:

[img]http://home.planet.nl/~cheng058/Other/Ga...[/img]

7. Put everything back in place and start the engine, it may take a few seconds before it runs normally again.[/quote]

kachel (0), 14 jaar geleden

Fantastisch! Daar heb ik wat aan. Nu hopen dat het euvel ook werkelijk de stappenmotor is.
Trouwens goede site site ook waar je naar verwijst. Staat ook een boel nuttige info op. (Mede dankzij de traffic bandit)

Nogmaals bedankt!

TrafficBandit (0), 14 jaar geleden

Succes er mee :)

sgm (0), 14 jaar geleden

Het werkt, maar het probleem komt terug. Uiteindelijk kom je toch het motortje aan het vervangen. Maar zolang je geen arbeidsloon hoeft te betalen, is het een goedkope oplossing.
Ik zou wel een heel klein beetje dunne olie gebruiken om de lagertjes en het schroefasje te smeren. WD40 verdwijnt redelijk snel en dan loopt de boel weer droog.

pieterp9094 (0) PRO, 14 jaar geleden

Bij de XU motoren ging de stappenmotor nog wel eens kapot. Bij de EW motor bijna niet, bij deze motor is het schoonmaken van de gasklep en het opnieuw smeren meestal voldoende.

kachel (0), 14 jaar geleden

Nou het is gelukt, de stappenmotor is gereinigd en het gasklephuis schoongemaakt.
Ik heb de stappenmotor echter alleen ingespoten met WD 40, het is dus verstandig om een paar druppeltjes dunne olie in de stappenmotor te laten lopen.
Nu loopt de motor al wel weer wat rustiger maar nog steeds schommelt het toerental tussen de 700 en 800 toeren. Moet ik dat accepteren (hoort bij de motor) of heeft het nut om nog een poging wagen met wat olie.

TrafficBandit (0), 14 jaar geleden

Het probleem met de stappenmotor resulteert in flinke schommelingen in het stationair toerental. Soms zelfs zo erg dat de motor uitvalt bij het loslaten van het gaspedaal bij remmen etc. Als de stappenmotor schoon is dan zou dat niet meer moeten optreden.

Het is echter wel zo dat deze motoren wel altijd een klein beetje stationair blijven schommelen alhoewel het minimaal is. Het is in ieder geval niet zo erg dat het hinderlijk is.

Ik heb er tot op vandaag niet achter kunnen komen hoe je hem helemaal perfect stabiel krijgt op 700 tpm. Toen ik mijn auto (met dezelfde motor) net kocht liep hij wel perfect stationair maar in de loop der tijd ging hij toch een beetje schommelen. Ik heb het maar geaccepteerd.

sgm (0), 14 jaar geleden

Er is wel een procedure om de auto zichzelf opnieuw te laten inleren (ik weet alleen niet meer hoe). Je reset dan alle ingeleerde waardes en de auto leert ze automatisch opnieuw in. Dat heeft natuurlijk alleen zin als de auto verder helemaal in orde is.

kachel (0), 14 jaar geleden

Ik ga de boel toch nog een keer loshalen, in een file is het irritant dat de motor stationair schommelt waardoor de auto ook schokt als je op stationair toerental rolt.
Dit keer zal ik remmenreiniger gebruiken voor de stappenmotor

TrafficBandit (0), 14 jaar geleden

Schoon is schoon. Door het nog een keer schoon te maken zal het waarschijnlijk niet beter worden. Als het toerental nog steeds hinderlijk onregelmatig is dan is er waarschijnlijk meer aan de hand.

Het kan ook zijn dat je ergens een vacuumlek hebt. Als er valse lucht aangezogen wordt via een lekkende pakking op het spruitstuk of een losse vacuumslang dan krijg je ook dit soort problemen.

Je kan al je vacuumslangen een keer loshalen en doorspuiten met perslucht. Ze zijn dan schoon en bij het vastzetten kan je controleren of alles goed afsluit.

Een andere oorzaak van onregelmatig toerental kan de massa connectie van de ECU zijn, als de stekkers gecorrodeerd zijn en niet goed contact meer maken kan allerlij bizarre problemen krijgen. Ook is het verstandig om je inlaatdruk (MAP) sensor eens goed te controleren en eventueel te vevangen.

Tom@ssini (0) PRO, 14 jaar geleden

Vaak is het kegeltje van de stappenmotor ingesleten in het gasklephuis, waardoor alleen schoonmaken niet meer helpt.
Enige oplossing is dan gasklephuis compleet met stappen motor vervangen.
Kan ook een gebruikte zijn met weinig km.

Tip > Snuverink Borculo heeft zeer veel peugeot onderdelen

kachel (0), 14 jaar geleden

Beste allemaal, het lijkt erop dat het probleem is opgelost. Ik heb nu zo'n 150 km gereden en het stationair toerental schommelt nauwelijks meer. De naald van de toerenteller schommelt nu rond het streepje van de 700 toeren, dus een minimale schommeling die voor mij acceptabel is.
Ik heb het gasklephuis de eerste keer niet goed schoongemaakt. Ik had de stappenmotor en de klep van het gasklephuis wel goed schoon maar de plaats in het gasklephuis waar het kegeltje van de stappenmotot de lucht meer of minder door moeten laten niet.(dom,dom) Hier zat een hele boel zwarte prut. Dit heb ik schoongemaakt met remmenreiniger en wattenstaafjes en het resutlaat is zoals boven beschreven.
Ik hoop dat het probleem nu opgelost blijft. Zo niet dan weet ik voor de volgende keer in ieder geval waar te beginnen met zoeken.
Allen bedankt voor het meedenken.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 406 of stel zelf een nieuwe vraag.