Renault Espace: airco

Bouwjaar: 2005, Motorcode: nvt

Via de airco kast hebben we een Espace 4 opnieuw gevuld. Er moest 1000gr in, maar er kwam 1640gr uit! We zijn nu bang dat we propaan in de gastank van de airco kast hebben gekregen (geen gas-test apperatuur aanwezig). Als een airco gevuld wordt met propaan, heb je dan meer nodig? Kan ons vermoeden waar zijn dat er propaan in de airco van deze espace zat?

Geplaatst door

sophos (0)

al 14 jaar lid

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor jouw auto? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen via onderstaand kentekenveld.

Reacties

propaan? ken alleen r134a

Propaan, (iso-)butaan, of zelfs lpg, zijn goedkope/beun-de-haas middelen om r134 te vervangen en is zelf te doen zonder kast. Als renault-monteur vullen jullie de espace soms standaard met meer dan 1000gr, om een of andere reden? Indien zo, dat verklaart waarom er zoveel in zat. Omdat te veel r134 eigenlijk alleen maar het koel (verdampings) vermogen vermindert is het ons een raadsel waarom we er 1640gr uit kregen.

sophos 0

14 jaar

hooguit 50 gram meer maar normaal 1000 gram

Bedankt voor deze info, Jeroen. Zijn er nu achter dat je slechts de helft maar nodig hebt van propaan, lpg etc. ipv r134a. De grote hoeveelheid blijft dus een raadsel.
Hans

sophos 0

14 jaar

propaan in een AIRCO systeem? Dat gaat fout

Zijn er zat die het doen. Engelse taxi's (buiten Londen) zijn er berucht om, vandaar onze 'angst'. Flessie (propaan) gas van de bouwmarkt, vuldoppie erbij en klaar. Er zijn zelfs Nederlandse transporteurs die alles koelen met iso-butaan. Trouwens, r134a is ook binnen 5 jaar van de baan.

sophos 0

14 jaar

Is dat wel legaal/toegestaan ?

Koolwaterstoffen vallen onder de catogerie brandbare stoffn, kunnen oxideren (reageren met zuurstof) en als ze in een concentratie tussen 2-10% in lucht voorkomen,in aanraking komen met vlam (ontsteking) of een heet voorwerp BOEM.
Ik denk dat er toch richtlijnen voor bestaan op het gebruik van propaan (koolwaterstoffen) in de auto AC installatie.

Zie het al voor me, verdamper lekt, effe sigaretje aan steken ?

TheoStek 0
badge

14 jaar

Ik zit hier ook even tekijken van propaan in je airco systeem >??
ik dacht dat de samenstelling van propaan je hele leidingsysteem kon aantasten en voor defecten kan zorgen
ik heb er nog nooit van gehoord dat ze er propaan in deden

maar hollanders bint zuunig he

jensofzo 0

14 jaar

Kan er ook aardgas in? Heb ik hier genoeg van op vooraad:)
Oiram

Ben ff op't internet geweest en als je tijd hebt en geen probleem met engels, is onderstaande link een (lange) discussie over hoe, wat en waarmee je je auto-airco kan vullen. Als ik me goed herinner wordt lpg nog het meest aanbevolen; is ook zat van in NL. Zie http://phorums.com.au/archive/index.php/...

sophos 0

14 jaar

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Espace of stel zelf een nieuwe vraag.