Renault 19: Koud onregelmatig en warm te hard stationair

Bouwjaar: 1992, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.7i

Beste deskundigen,
Ik ontvang graag suggesties over de mogelijke oplossing van mijn probleem.
Onlangs heb ik een (oorspronkelijk duitse) renault 19 cabrio (phase I) aangeschaft als hobby auto. Deze heeft echter een probleem met de stationair regeling waar ik niet zomaar uitkom en die voor de APK een afkeur oplevert.
Helaas bezit ik geen geschikte testapparatuur, dus ik moet het doen met een gedetailleerde beschrijving van hetgeen zich voordoet;

Bij het starten van de auto (koude start) slaat de motor normaal aan. Dus zonder gas geven draait deze onmiddellijk mooi rond op ongeveer 900 tpm.
Vervolgens gaat na een aantal seconden het toerental wat varieren. Eerst weinig, maar allengs worden de uitslagen in toeren groter en groter, zowel naar boven als naar onder.
Dit gaat door totdat de motor op een te laag toerental aankomt en dan gewoon afslaat. Dit hele proces neemt ongeveer een seconde of twintig in beslag.
Met gas bijgeven is dit te voorkomen, maar tot 2000 tpm blijft er een fluctuatie aanwezig. Pas daarboven is die verdwenen. Gaat dan het gaspedaal weer naar de stationairstand, dan herhaalt zich het voorgaande weer.

Als de motor warm genoeg is (meestal al vrij snel na zo'n 1,5 min.) is het probleem van het afslaan verdwenen, maar is er een ander probleem voor in de plaats gekomen. De motor draait dan op 1500 tpm (met nog wel een minieme fluctuatie van een paar toeren) en dat is te snel voor een fatsoenlijke CO waarde. En het rijdt natuurlijk niet comfortabel in stadsverkeer.

Verder heb ik geen enkele andere afwijking in het motorgedrag geconstateerd en ook heb ik diverse sensoren ontkoppeld om te controleren of ergens iets ongewoons tevoorschijn kwam. Alles ziet er wat mij betreft normaal uit. Het verbruik lijkt na de eerste tank ook redelijk normaal met 1 op 11. Bougies en luchtfilter zijn (uiteraard) reeds vervangen.

Alvast bedankt voor de hulp!
Vriendelijke groet,
Mathijs de Vries

Mathijs1326

Geplaatst door Mathijs1326 (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault 19? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

pieterp9094 (0) PRO, 14 jaar geleden

Dit is een bekend probleem van deze motoren. Ik vermoed dat het een 73 pk is. Kijk eens op het forum van www.r19.de hier hebben ze dit probleem al vaker besproken, even een account aanmaken, dan kun je ook techische thema's bespreken.

Mathijs1326 (0), 14 jaar geleden

Na een week lang mijn Duits opgepoetst te hebben ben ik toch niet precies hetzelfde probleem tegengekomen. Omdat ik niet wilde verzanden in oeverloos proberen van mogelijke oplossingen heb ik (een beetje ten einde raad) de auto geheel tegen mijn principes in naar de Renault dealer gebracht.
En zowaar; er kwam een storing aan het licht!
Het schijnt de opnemer te zijn van de luchtklep die geen goed signaal meer afgaf. Deze word nu besteld en gemonteerd, daarna nog wat laatste afstellingen goedzetten en dan hebben we weer een goed draaiende motor!

Welbedankt voor het meedenken.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault 19 of stel zelf een nieuwe vraag.