Renault Megane: Stappenmotor tikt/knettert

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.6 16V

Bij mijn Megane 1.6 uit 2001 met 135.000 op de teller heb ik al vaker vage start en stationair problemen gehad, maar is altijd opgelost door gasklep/gashuis schoonmaken en een keer de stappenmotor er uit halen en schoonmaken.

Nu hoor ik de laatste tijd bij stationair draaien de stappenmotor tikken/knetteren, klinkt best hard, ik neem aan dat dit normaal minder hoorbaar is.

De auto rijdt nu gewoon goed, en loopt ook goed. Mijn vraag is eigenlijk, is dat knetteren/tikken normaal, of echt een teken dat de stappenmotor bijna overleden is. Vervangen is op zich het punt niet (wel weer duur, maar goed...), maar als ik nog 2 jaar door kan rijden zonder problemen, dan laat ik hem lekker zitten. Ik rijd 5000 km. per jaar, om dan preventief dingen te repareren lijkt me niet echt nodig.

Wat gebeurt er als de stappenmotor kapot is? Niet meer starten? Of alleen maar onregelmatig stationair lopen?

Raabje2

Geplaatst door Raabje2 (0) , lid sinds 8 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Mégane? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

Raabje2 (0), 8 jaar geleden

Nu begrijp ik dat een stappenmotor van nature al veel herrie maakt, ook als deze even niets doet. Misschien is er nog niks aan de hand.

http://ebldc.com/?p=187

Ding kost 25 euro op ebay zie ik. Alleen moet er ook een pakking bij, en moet de computer gereset worden/stappenmotor ingeregeld worden. Dus toch meer iets voor de garage om te vervangen.

Nu lees ik dat als de stappenmotor kapot is, de stekker los getrokken kan worden, en dan gaat de ECU over in een soort van back-up modus, motor draait dan onregelmatig maar slaat niet af. Dan kan ik nog naar de garage rijden, als de stappenmotor wel kapot gaat...

Raabje2 (0), 7 jaar geleden

stappenmotor is vervangen

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Mégane of stel zelf een nieuwe vraag.