Seat Cordoba: trillingsdemper op stuuras rechtervoorwiel

Bouwjaar: 1998, Brandstof: Diesel, Motorcode: TDI

Betreft een Cordoba Vario SXE TDI uit 1998, 310.000 km, 1e eigenaar
Vorige week een bonkend geluid aan rechtervoorzijde, net als ik een bocht uit kom. De garage constateert op de brug dat een trillingsdemper op de stuuras(?) aan het rechterwiel los zit. Ik zie een ronde massieve schijf (bekleed met rubber) inderdaad los over de as schuiven. Omdat het zaterdag is, een noodoplossing, dwz de trillingsdemper wordt met een slijptol verwijderd , kost wat moeite vanwege de massieve metalen demper. Het gebonk is over.
De monteur raadpleegt de databank voor de kosten van een nieuwe trillingsdemper, dit kan helaas alleen compleet met as geleverd worden, ca 450 euro exluisef loonkosten. Monteur geeft aan dat ik eigenlijk ook wel zonder door kan rijden, kan niet veel kwaad. De demper is er alleen om trillingen bij het wegrijden tegen te gaan. En aangezien ik de Vario eind van het jaar toch wil inruilen/verkopen lijkt me die investering inderdaad niet echt waard of....
en nu mijn vragen:
Is het toch verstandiger om een nieuwe as en demper te plaatsen? Waarom? Kan dat ook met een tweedehandse? Of is er nog een alternatief? Oftewel, Wat is mijn risico als ik op deze wijze door blijf rijden?
Alvast bedankt voor het meedenken / advies.

Frank

mirosa

Geplaatst door mirosa (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Seat Cordoba? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

1 Reactie

dupl-u-19054-5dd14a44697fb+kosopoel (0) PRO, 17 jaar geleden

Hallo,
De trillingsdemper zal inderdaad de meeste trillingen dempen bij lagere toeren.
Aan de andere kant, hij is er niet voor niets.
Ik heb al eerder bij een klant zo'n demper verwijderd en deze vond het ook te duur om een nieuwe te monteren.
Vervolgens heb ik er nooit meer een klacht over gehoord.
Als je zeker wilt zijn dan moet je een andere monteren.
Dat kan ook tweedehands uiteraard, misschien wat goedkoper ook.
In ieder geval succes ermee.
Koos.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Seat Cordoba of stel zelf een nieuwe vraag.