Skoda Felicia: Versnellingsbak kraakt bij 2de versnelling

Bouwjaar: 1998, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.9 sdi

Hallo iedereen,

Ik ben nieuw op dit forum. Ik heb heb een probleem met mijn versnellingsbak en had graag de mening eens gehoord van mensen die meer kennis over auto's hebben dan ik zelf.

Ik heb een Skoda Felicia met 1.9 sdi motor (van volkswagen). Sinds kort kraakt de 2de versnelling. Het probleem doet zich voor bij het opschakelen, maar vooral bij het terugschakelen van 3de versnelling. Als ik zachtjes duw voel ik dat de tandwielen niet op gelijke snelheid draaien, wat telkens een krakend geluid geeft wanneer ik effectief schakel. Het probleem is er vooral als de motor koud staat, en veel minder wanneer hij warm is.

Nu dacht ik eerst dat het de synchromesh van de 2de versnelling is. Maar wanneer ik de koppeling (uiteraard volledig) intrap, en ik geef tegelijk gas, voel ik dat de tandwielen nog ongelijker beginnen draaien. Het wordt bijgevolg nog moeilijker om te schakelen. Ik ken niet zoveel van auto's maar ik denk dus dat ik niet volledig kan ontkoppelen.

Nu vraag ik mij of het probleem nu werkelijk bij de koppeling zou liggen (heeft 231 000 km, vooral stadskilometers)? En kan het dat het probleem zich dan enkel voordoet in de 2de versnelling (misschien door slijtage van de synchromesh)?

Alvast bedankt voor de reacties. Als ik de oorzaak van het probleem ken post ik zeker nog iets op het forum zodat ik mensen met hetzelfde probleem kan helpen.

the bone collector

Geplaatst door the bone collector (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Skoda Felicia? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

jan T (20) PRO, 14 jaar geleden

je klacht niet over problemen met insachelen van 1 en de achter uit dus ik verdenk eerder de synchromesh van de 2 de versnelling en dan zal de bak dus gedemonteerd worden.

groetjes jan,.

the bone collector (0), 14 jaar geleden

Bedankt voor de reactie jan T.

Ik ben ondertussen eens langs gegaan bij de garage en het is inderdaad de synchromesh van de eerste versnelling. Er is voorlopig een additief bij de versnellingsbakolie gevoegd om de viscositeit een beetje te veranderen. Het is een tijdelijk oplossing, maar zo een grote kosten wil ik niet meer maken aan mijn auto. Ik laat nog weten hoeveel kilometer hij het nog uithoudt.

E.T.Wiersum (0), 14 jaar geleden

Dit probleem is al vaak aan de orde geweest.
Het ( snel ) verslijten van de syncromeshring van de tweede versnelling zie je vaak bij auto's die veel in de stad rijden waarbij voortdurend gestopt en weer opgetrokken moet worden. Deze ring krijgt dan extreem voor z'n kiezen en kan voortijdig verslijten. Voortijdige slijtage van de ring van de eerste versnelling is ongebruikelijk maar kan met de rijstijl te maken hebben. N.l. in rijdende toestand onnodig vaak van twee naar een schakelen. Maar als de tweede versnelling kraakt, kan het niet aan de ring van de een liggen.

the bone collector (0), 14 jaar geleden

Foutje, ik bedoelde slijtage op de synchromesh van de tweede versnelling, met de andere ringen is inderdaad niks mis.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Skoda Felicia of stel zelf een nieuwe vraag.