Skoda Fabia: Zeer hoog toerental koelings-ventilatoren na inschakelen airco

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Benzine, Motorcode: AQW

Hallo,

Sinds kort heb ik een raar iets.
Als ik de airco van mijn Fabia I inschakel begint na een paar seconden de koelingsventilatoren op het maximum toerental te draaien en slaat na een paar seconden weer uit. Dit herhaalt zich continu, paar seconden aan, paar seconden uit, paar seconden aan enz enz, maar altijd op het maximum toerental zo te horen/zien.

Heb nog verder getest.
Motor warm laten worden, de ventilatoren slaan op een gegeven moment gewoon aan, zoals het hoort, en slaan weer af, zoals het hoort.
Met hete motor de airco ingeschakeld, ventilatoren slaan na een paar seconden weer aan op maximum toerental, maar blijven nu veeel langer doordraaien totdat een sensor blijkbaar aangeeft "nu is het genoeg", dan is het weer paar seconden aan, paar seconden uit...

Eerder was dit nooit zo.
Eerder was het zo dat op het moment dat ik de airco inschakelde, de beide ventilatoren rustig begonnen te draaien en dat bleven doen, zolang ik de airco ingeschakeld hield, schakelde ik de airco uit, stopten ook gelijk de ventilatoren.
Ik heb de Fabia al vele jaren, met veel plezier trouwens.

Mijn concrete vragen zijn:
Hoe is het bij andere bezitters van een Fabia I met airco, hoe gedraagt zich dit bij jullie?
Wat zou eventueel de oorzaak kunnen zijn?
Bepaalde sensor of schakelaar denk ik, maar welke?

Groeten, Willem

Lieve Gompy

Geplaatst door Lieve Gompy (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Skoda Fabia? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

TheoStek (0) PRO, 11 jaar geleden

@Lieve Gompy, Willem,

Ik ben niet de persoon om je tegen te houden om hier een topic te starten i.v.m. je probleem omschrijving.
Maar jij denkt dat problemcar.nl de uitkomst gaat bieden om jouw probleem op te lossen, dat kan problemcar.nl niet, wel wordt gevraagd door problemcar.nl om de oplossing te vermelden.

Je bent halsstarrig op zoek naar een oplossing, en die heb ik je al vermeld ! DIAGNOSE, maar daar wil je niets van weten, want je zegt zelf dat het airco systeem geen druk op bouwt.
Ik vermeld dit vanwege dat het hier weer op een welles nietes verhaal gaat uitdraaien ! waar jij niet aan wilt geloven en bespaar ik andere members voor de input.

[quote]Heeft daar niets mee van doen, dit zou betekenen dat dit probleem altijd de kop op gaat steken bij hogere temperaturen.
Er van uitgegaan volgens de omschreven klacht/probleem, kan dit een verstopping zijn in het systeem ! waardoor de druk te hoog oploopt.
De ventilatoren draaien alleen bij in werking zijnde airco als er niet voldoende drukverlaging plaats vindt, als onder het rijden voldoende rijwind plaats vindt om de druk te verlagen worden de ventilatoren uitgeschakeld.

De hogedrukschakelaar meet bijvoorbeeld 25 bar en stuurt de ventilator aan op max vermogen, die zal de druk gaan verlagen tot 20 bar en moet de 1ste lager minimum snelheid het gaan overnemen, om de druk verder te kunnen verlagen.
Dus de druk loopt weer op naar 25 bar en wordt weer verlaagd naar 20 bar.

Advies: Airco systeem laten controleren, hier zal de druk uitsluitsel moeten geven.
Hoeft niet perse een verstopping te zijn, de drukschakelaar kan ook defect zijn.[/quote]
[quote]Te hoge druk opbouwen geloof ik ook (nog) niet in, op het moment dat de airco ingeschakeld wordt is er nog geen druk, die moet eerst opgebouwd worden, maar ventilatoren beginnen wel gelijk te draaien, alleen nu bij mij op het maximale toerental.
Persoonlijk denk ik ook aan een defecte schakelaar of sensor, maar wil nog verdere antwoorden afwachten van Fabia-I/airco
bezitters.[/quote]
Dat zijn jouw woorden, ik heb gezegd LAAT het SYSTEEM controleren.
Maar je geloofd er niet in, en moet PC.nl uitkomst bieden!

Derhalve mag iedereen hier op jouw probleem reageren, ik hou ze niet tegen.

Meestal wordt toch de toe vlucht genomen naar Problemcar.nl....zij kunnen het oplossen...
Mooi niet.

Lieve Gompy (0), 11 jaar geleden

Bedankt voor je antwoord Theo, het was niet zozeer mijn bedoeling je oordeel in twijfel te trekken.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Skoda Fabia of stel zelf een nieuwe vraag.