Suzuki Baleno: Achteruitrijverlichting defect

Bouwjaar: 1995, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.3

Beste mensen,

Ik heb een baleno 1.3 GL (Geen Luxe =P ) uit 1995. Daar heb ik zelf wat luxe ingebouwd in de vorm van elektrische ramen, centrale vergrendeling en parkeersensoren. Dat heeft anderhalf jaar allemaal prima gewerkt.

Nu begonnen enkele weken geleden de parkeersensoren raar te doen. Af en toe werkte het systeem wel, en af en toe ook helemaal niet. Nu blijkt dat dat samenhing met de achteruitrijverlichting. Daar heb ik de stroom van af getapt zodat de parkeersensoren automatisch aan gaan bij achteruit rijden. Sinds dik een week doet dat het nu allemaal niet meer.

Wat heb ik al gecontroleerd:
- Lampjes vervangen
- Zekeringen gecontroleerd
- Parkeersensoren losgekoppeld en de aansluiting waar deze de stroom aftapte gecontroleerd

Nu weet ik niet meer waar ik het moet zoeken. Wat er zo in me op komt is:
- De sensor die registreert dat de versnellingsbak in de achteruit gaat kan defect zijn. Maar waar zit die en hoe test ik die?
- Een relais kan defect zijn. (Maar wordt dit wel met een relais aangestuurd en zo ja, hoe test ik dan of deze defect is)

Of zit ik helemaal verkeerd en is het iets heel anders?

Alvast bedankt voor eventuele suggesties!

Jaap

jaapieooo

Geplaatst door jaapieooo (0) , lid sinds 13 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Suzuki Baleno? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

JdeP (10), 13 jaar geleden

Zoals je zelf al dacht is de achteruitrijschakelaar waarschijnlijk defect.

Kost bij de onderdelenzaak ong 20 euro.

jaapieooo (0), 13 jaar geleden

Ok, die had ik nog niet gevonden. Zal morgen eens gaan speuren.

Merci Beaucoup!

Jaap

JdeP (10), 13 jaar geleden

Zoals je op het plaatje hierboven kan zien zit de schakelaar boven op de versnellingsbak.

Maak de stekker van de schakelaar los en overbrug (verbind) de twee contactpunten in de stekker met elkaar met een draadje of iets dergelijks,zet nu het contact aan en kijk of de achteruitrijlichten branden. (dus de stekker die van de draadboom in de motorruimte naar de schakelaar van de v-bak loopt)

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Suzuki Baleno of stel zelf een nieuwe vraag.