Suzuki Swift: Waar zitten de speakerdraden vd autoradio?

Bouwjaar: 1993, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.6i

Hallo Suzuki kenners,

Ik heb sinds kort weer een andere auto, een Suzuki Swift Sedan / met achterklep dus en met een boardcomputer (jammer die computer, wagen is niet zuinig denk ik, vorige ook niet en ook computer)

Mijn vragen zijn deze:

1. Ik rijd 1:14 bij gecombineerd maar oplettend rijden (gem. 2000-2500 tpm). Is dat normaal of te laag?

2. Mijn dorpel linksvoor is doorgeroest maar er staat niets van op de APK wel op de reparatiebon van vorige eigenaar. Is dat normaal? En wat betekent dit voor de APK?

3. Er staat na dag flink regenen water in het linkerachterlicht (achteruitrijdlicht), zeker 3cm hoog. Nu heb ik zo'n tussen de achterlampen doorlopende reflector. Betekent dit dat die achterlichten er niet afzonderlijk af kunnen?

4. En dan dit:
Ik heb gezocht naar de spanning voor mijn dure autoradio, maar durf die niet aan te sluiten. Ik heb namelijk 3 stekkers gevonden, waarvan er 2 stuks 4 polig mannetje en vrouwtje zijn (die zouden dus zo in elkaar passen) en 1 is 3 polig vrouwtje en geel. Die laatste voert op 1 van de 3 contacten sowieso de accuspanning continue, dus buiten het contact om. Eén van de 3 staat horizontaal terwijl de andere 2 vertikaal staan. Die horizontale werkt als een massa of - aansluiting, maar de 3e staat geen spanning op (ook niet met contact) en ik vermoedde dat dit de spanning voor de radio over het contact zou moeten zijn?
Wat klopt er van punt 4 en zijn die 4 polige stekkers iets wat met de speakers te maken heeft? Er zitten 2 speakers achterin op de hoedenplank en 2 voorin sowieso, achter ingebouwde roostertjes in de dashboard bovenin. Stom is dat er ook 2 losse draden door de auto liggen (rood/zwart) en die blijken uit de komen bij de ingebouwde speakers voorin.

Dus punt 4 even samengevat:
3 stekkers.
1 gele 3 polig met 12 volt (van de accu) en een massa. 3e punt onbekend en niks.
1x 4 polig mannetje, onbekende functie (ombonden met zacht schuim)
1x 4 polig vrouwtje (past in het mannetje) maar loopt naar speakers.

Waarom vraag ik dit hier allemaal?

1. Ik mis 12 volt over het contact
2. Ik heb geen geluid in de speaker linksachter
3. Als ik de radio aansluit op de 12v (accu) met beide aansluitingen (rood en geel van de radio dus) en ik sluit de speakers aan op het 4 polige vrouwtje, knalt de zekering eruit zodra ik de auto start. Dus niet als ik het contact aanzet. En de radio werkt ook. Maar die heb ik nu snel verwijderd, want dit zit mis...


Wie het snapt, mag het zeggen!
Ik ben Elektronicus, maar daarmee snap ik nog niet wat de kleurcodes op de draden en stekkers betekenen...
Dus... help!!!

Dit is mijn 3e auto in een halfjaar en ik wil nu wel eens succes hebben :-(

Groetjes,
Arno.

dupl-u-26858-5dd14a5601666+streekvos

Geplaatst door dupl-u-26858-5dd14a5601666+streekvos (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Suzuki Swift? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

Peter Schouten (0), 16 jaar geleden

Een Swift heeft volgens mij geen DIN stekkers voor de radio. Daar zijn in de automaterialenhandel verloopsnoertjes voor te krijgen die je er simpelweg tussen zet. Kosten een euro of 10 a 15. De driepolige met 2 draden zal de voeding zijn, maar er zit kennelijk geen geschakelde plus bij. Kun je desnoods van de sigaretteaansteker of een ander geschakeld apparaat wegpakken.
De twee vierpolige stekkers zijn waarschijnlijk speakers voor en achter.
Maar gewoon effe zo'n verloopsnoertje halen is wel zo handig...

De overige vragen: 1:14 lijkt me best netjes. Die achterlichten moeten erafkunnen, schoonmaken en goed inkitten wil dan nog wel eens helpen. APK-eisen qua kokerbalk kan ik niets over zeggen maar als hij een verse APK heeft zal 't (nog) wel goed genoeg zijn.

suc6
Peter

dupl-u-26858-5dd14a5601666+streekvos (0), 16 jaar geleden

Met dank aan Peter voor zijn bijdrage het volgende,

Op de laatste reparatiebon van de vorige eigenaar's garage stond de dorpel aangetekend, maar niet op het bijbehorende APK formulier. Volgens een vriend is dat omdat de binnenkant van de dorpel geen APK afkeur betekent, wel als de buitenkant zou roesten omdat daar het dragende gedeelte zit. In dit geval ligt echter wel de draadboom bloot.

Ik ga inderdaad maar stroom van de sigarettenaansteker halen of van het lampje eronder (verlichting digitale klok, als dat ook kan) en een draad trekken vanaf de accu. Dan weet ik zeker dat het goed komt.

Bedankt Peter voor de tip over de achterlichten! Ik ga dan het linkerachterlicht demonteren en kijken waar het water vandaan komt. En ik ga dus de draden zelf aanleggen.

Ik heb nog 1 vraag aan jullie sowieso:
Is het handig massa te nemen van de carosserie van de auto of recht van de - pool van de accu?

Bedankt!

Arno.

offroad-passion (0), 16 jaar geleden

gewoon de massa via de carosserie doen of evt via de sigaretten aansteker kan ook..

dupl-u-26858-5dd14a5601666+streekvos (0), 16 jaar geleden

[quote=offroad-passion]gewoon de massa via de carosserie doen of evt via de sigaretten aansteker kan ook..[/quote]
Ik heb inderdaad 2 nieuwe draden getrokken. 1 vanaf de plus (met direct achter de accu een zekering) en een massa vanaf de carosserie vlakbij de versnellingspook die met 4 stevige M8 bouten hierin vast zit. De radio werkt nu bijna goed.

Toch is er nog 1 probleem over:
Als ik 4 speakers aansluit werken de balance en de fader omgekeerd.
Dus als ik voor / achter speakers wil regelen met de fader functie van de radio/cd/mp3cd, dan wordt het links / rechts en als ik links / rechts wil regelen met de balance dan regel ik voor / achter speakers.

[br]Wie hier het antwoord op weet is een slimme jongen![/br]
Reacties zijn welkom!

Tot slot dit:
Ik heb de externe draden die bijgelegd waren (rood/zwart) nu in gebruik voor de voorspeakers alleen 1 van de 3 beschikbare stekkers gebruikt omdat hier de achterspeakers aan blijken te zitten. De overige 2 stekkers heb ik weg gelegd achter de dashboard, zonder er ooit achter te zijn gekomen wat dit voor stekkers zijn.

Voor een foto van de handel, kijk even onder de volgende link:
http://img150.imageshack.us/img150/9940/...

(als op het plaatje klikt, krijg je ware grootte en is alles goed te zien)

Reacties ook hierna welkom!

Groetjes en Pascal bedankt voor je reactie!

Dommy (0), 15 jaar geleden

wat mij nog nie bekent is gebruik je wel een iso verloopstekker ?

Anders even kijken of je de luidsprekers omkan wisselen .
Want zoals ik het nu begrijp heb je je fad en balans omgedraaid.
hoopdat je iets aan mijn antwoord hebt.

M.v.g. Dominique

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Suzuki Swift of stel zelf een nieuwe vraag.