👉 Waarom lid worden?
Klik hieronder en word vandaag nog GRATIS lid!
BPM is ingevoerd in 1951 in Nederland. Het is een belasting die wordt geheven op het bezit en gebruik van een personenauto of motorrijwiel. BPM is de afkorting van Belasting op Personenauto's en Motorrijwielen.
De hoogte van de BPM is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type en de leeftijd van de auto, de motorvermogen en de CO2-uitstoot. De opbrengst van de BPM wordt in principe gebruikt om de kosten van het wegennet en de infrastructuur te dekken.
De formule voor het berekenen van de BPM is als volgt: BPM = CO2-uitstoot x brandstofverbruik x BPM-tarief. In deze formule is de CO2-uitstoot het aantal gram CO2 dat de auto per kilometer uitstoot, het brandstofverbruik is het aantal liters brandstof dat de auto per 100 km verbruikt, en het BPM-tarief is het percentage dat wordt geheven op de BPM.
Ja, natuurlijk. Laten we ervan uitgaan dat je een auto koopt die in 2015 is geproduceerd en die voldoet aan de Europese emissienorm Euro 6. De auto heeft een brandstofverbruik van 7,5 liter per 100 km en een CO2-uitstoot van 165 g/km. Als we uitgaan van een BPM-tarief van 22% voor auto's van deze leeftijd en categorie, dan komt de BPM die je moet betalen neer op €3.690 (165 x 7,5 x 22% = €3.690).
Niet iedereen hoeft BPM te betalen. Er zijn bepaalde uitzonderingen waarbij de BPM niet geheven wordt. Zo hoeven bijvoorbeeld personenauto's die ouder zijn dan 30 jaar geen BPM te betalen. Ook elektrische auto's en auto's met een lage CO2-uitstoot zijn vaak vrijgesteld van BPM. Verder zijn er bepaalde categorieën voertuigen, zoals landbouwvoertuigen en bromfietsen, die geen BPM hoeven te betalen. En ondernemers die een bestelauto aanschaffen en onder de ondernemersregeling vallen hoeven ook geen bpm te betalen. Het is verder altijd verstandig om na te gaan of jouw voertuig onder een van deze uitzonderingsregels valt voordat je BPM betaalt.
De BPM wordt betaald bij het afsluiten van de koopovereenkomst voor de auto. Dit kan bij de verkoper of bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) zelf. Als je de BPM bij de verkoper betaalt, zal deze de BPM voor je afdragen aan de RDW. Als je de BPM bij de RDW betaalt, kan dit online of bij een RDW-kantoor. In beide gevallen heb je een kentekenbewijs nodig om de BPM te kunnen betalen. Zorg ervoor dat je de BPM tijdig betaalt, anders kan dit leiden tot boetes en extra kosten.