auto
close

Word Nu Gratis Lid van Problemcar.nl! 🚗💡

👉 Waarom lid worden?

Klik hieronder en word vandaag nog GRATIS lid!

Gratis lid worden

Plug in hybride auto kopen? Wij bespreken wat je moet weten!

Plug-in Hybride

Wil je een plug-in hybride auto kopen? Maar twijfel je nog? Met dit artikel helpen wij je op weg bij het maken van jouw keuze! Wij ontleden deze moderne auto van begin tot eind.

Op deze pagina vertellen we wat een plug in hybride auto is, maar leggen we hem ook naast de hybride auto om de verschillen uit te lichten. Bovendien gaan we dieper in op de voor- en nadelen van de plugin hybrid.

Inhoudsopgave:

Wat is een plug in hybride?

Een plug-in hybride “ook wel Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV)” genoemd, is een hybride auto die naast een elektrische motor ook nog eens een verbrandingsmotor heeft. De batterij van de elektrische motor dien je op te laden met een stekker bij een oplaadpunt. Via een energieleverancier kun je een oplaadpunt bij je thuis laten installeren.

Hoe werkt een plug-in hybride?

Als de batterij leeg is schakelt de auto automatisch over naar de verbrandingsmotor. Een plug-in hybride heeft dus ook nog steeds benzine of diesel nodig. Met een volle batterij kun je tussen de 30 en 80 kilometer rijden, sommige modellen bieden zelfs een hoger rijbereik.

Een plug in hybride auto maakt gebruik van regeneratief remmen. Dankzij deze manier van remmen gaat de energie die ontstaat tijdens het remmen naar de batterij. Rijden op locaties waar je veel moet remmen (zoals een stad) kan dus resulteren in energiezuinige ritten.

Wanneer is een plug-in hybride volledig opgeladen?

De oplaadtijd van een plug-in hybride hangt af van het type oplader, maar ook de capaciteit van de batterij. Het opladen van een volledig lege batterij duurt natuurlijk langer!

  • Snelheid: je kunt de auto opladen met een AC- of DC oplader. De batterij is sneller opgeladen wanneer je gebruikmaakt van een DC oplader.
  • Capaciteit: iedere plug-in hybride auto heeft zijn eigen type batterij. Als het type batterij een hoge capaciteit heeft, duurt het opladen ook langer.

Via een thuislader moet je rekening houden met een duur van 3 tot 8 uren. Sommige PHEV’s kunnen via een snellader al binnen 20 tot 40 minuten volledig zijn opgeladen.

Heb je nog vragen? Stel je vraag over een plug in hybride auto op ons autoforum!

Wat is het verschil tussen hybride en plug in hybride?

  • Niet opladen via externe stroombron: een hybride auto kun je niet opladen via een oplaadpunt. De batterij wordt opgeladen door regeneratief remmen en de verbrandingsmotor.
  • Andere actieradius: een ander verschil is de actieradius, hybride auto's kunnen gewoonlijk alleen op korte afstanden en bij lagere snelheden volledig elektrisch rijden. De belangrijkste functie van de elektrische motor is het ondersteunen van de verbrandingsmotor.

Voor- en nadelen plug-in hybrid?

De voor- en nadelen van plug-in hybride voertuigen variëren, afhankelijk van de specifieke behoeften en situatie van de eigenaar. Hieronder een aantal voor- en nadelen op een rijtje.

Voordelen plug-in hybrid:

  • Laag brandstofverbruik: PHEV’s verbruiken over het algemeen minder brandstof dan auto’s met alleen een verbrandingsmotor. Wanneer je een volle batterij combineert met korte ritten verbruik je zelfs helemaal geen brandstof.
  • Minder uitstoot: omdat de auto niet volledig afhankelijk is van een verbrandingsmotor, gaat de uitstoot omlaag.
  • Voordelig rijden in een stad: een plug-in hybride is de perfecte stadsauto. Je kunt volledig elektrisch rijden en je hoeft je niet druk te maken over milieuzones. Door het vele remmen in de stad wordt de batterij ook nog eens opgeladen
  • Hoge flexibiliteit: als je een lange rit maakt hoef jij je niet druk te maken over het vinden van een oplaadpunt. Als de batterij leeg is gaat de auto volledig over op de verbrandingsmotor.
  • Lage motorrijtuigenbelasting: als je een plugin hybride bezit met een maximale CO2-uitstoot van 50 gram per kilometer, krijg je 50% korting op de motorrijtuigenbelasting. Deze korting geldt momenteel tot 2024.

Nadelen plug-in hybrid:

  • Lage actieradius: maak je vaak lange ritten? Kies dan voor een volledig elektrische auto. Een plug-in hybride dien je vaker op te laden wanneer je lange ritten maakt.
  • Opladen: als je weinig oplaadpunten in de buurt hebt, is het lastig om te genieten van alle voordelen van een PHEV.
  • Aanschafprijs: over het algemeen is een plug-in hybride auto duurder dan een traditionele auto. De prijs wordt voornamelijk opgedreven door de batterij en de elektrische aandrijftechnologie.
  • Hoge motorrijtuigenbelasting in de toekomst: als de korting op de motorrijtuigenbelasting in de toekomst komt te vervallen, krijg je te maken met een hoge motorrijtuigenbelasting. Dankzij de aanwezigheid van de dubbele aandrijflijn (verbrandingsmotor en elektrische motor) is een plug-in hybride erg zwaar.
  • Hoge onderhoudskosten: een PHEV heeft over het algemeen minder onderhoud nodig. Maar als er wel iets kapot gaat betaal je de hoofdprijs, omdat de elektrische componenten erg duur zijn.

Heb je nog meer vragen over een PHEV? Ga naar ons forum!

Wat is het verschil tussen hybride en elektrische auto’s?

Een (plugin-in) hybride heeft naast een elektrische motor ook nog eens een verbrandingsmotor. Een elektrische auto maakt alleen gebruik van een elektrische motor.

Met een elektrische auto kun je ook langer rijden zonder op te laden. Met sommige modellen kun je meer dan 500 kilometer rijden op een lading.

Dankzij de afwezigheid van een verbrandingsmotor, produceert een elektrische auto geen uitstoot. Het is dus een zeer milieuvriendelijke auto.

Conclusie

Plugin hybrides zijn kostenbesparend en milieuvriendelijk, helemaal wanneer je hem gebruikt als stadsauto. In vergelijking met een hybride auto bezorgt de plug-in hybride minder stress, omdat je niet volledig afhankelijk bent van de elektrische motor. Kun je geen laadpunt vinden? Geen zorgen, de verbrandingsmotor neemt het tijdelijk over.

Op het moment van schrijven van dit artikel, brengt de plug in hybride auto financiële voordelen met zich mee. Maar dit kan veranderen wanneer de regels omtrent de motorrijtuigenbelasting veranderen. Dit geldt ook voor het onderhouden van de auto. Over het algemeen is een PHEV erg degelijk, maar als er wel iets kapot gaat betaal je de hoofdprijs.

Deze vragen over semi elektrische auto’s (plug-in hybrides) werden gesteld op ons auto-technische forum:

Toyota plug in hybrid: Rammel/tik in achterkant auto.