Peugeot 406: Aircopomp lek?

Bouwjaar: 1999, Brandstof: Diesel, Motorcode: HDI 80KW

Na een lange rit zag ik vandaag dat er een zwarte olieachtige substantie uit de aircopomp lekte op de afdekplaat. Het gaf geen geur en na een uur was het spul verdwenen.
Wat voor een vloeistof kan dit zijn? Is de aircopomp misschien voorzien van permanente smeerolie die er nu uitlekt na 341.000 km?

Donkeyman53

Geplaatst door Donkeyman53 (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 406? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

TheoStek (0) PRO, 14 jaar geleden

Kan compressor olie zijn, en ja de compressor wordt permanent gesmeerd.
Wat wil zeggen dat wanneer de ac in werking is, de olie mee circuleert in het systeem, tevens dat ook de compressor gesmeerd en gekoeld wordt door de olie.
Te weinig koudemiddel/olie resulteert erin dat de compressor te weinig gesmeerd wordt en mechanische schade kan oplopen.

Donkeyman53 (0), 14 jaar geleden

[quote=TheoStek]Kan compressor olie zijn, en ja de compressor wordt permanent gesmeerd.
Wat wil zeggen dat wanneer de ac in werking is, de olie mee circuleert in het systeem, tevens dat ook de compressor gesmeerd en gekoeld wordt door de olie.
Te weinig koudemiddel/olie resulteert erin dat de compressor te weinig gesmeerd wordt en mechanische schade kan oplopen.[/quote]
Dank je voor je reactie. Zit er dus een smeermiddel in de koelvloeistof? De vloeistof van de lekkage is niet groen, dat kon ik zien toen er eens een leiding lekte.

Renaultmonteurtje (0) PRO, 14 jaar geleden

Donkey, in een airco systeem zit geen koelvloeistof maar een koude middel (R134A). In de compressor zit een olie, om de bewegende delen te smeren.


Is de kleur goud gelig ?

Donkeyman53 (0), 14 jaar geleden

[quote=citroënmonteurtje]Donkey, in een airco systeem zit geen koelvloeistof maar een koude middel (R134A). In de compressor zit een olie, om de bewegende delen te smeren.


Is de kleur goud gelig ?[/quote]
Ja, ik heb me verkeerd uitgedrukt, het is koudemiddel. De vloeistof is doorzichtig met iets van zwart erin. De airco doet het nog prima.

off grid hutje in het bos

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 406 of stel zelf een nieuwe vraag.