Peugeot 406: Slechte ontvangst radio

Bouwjaar: 2002, Brandstof: LPG, Motorcode: 2.0

Onlangs is de ontvangst van mijn radio (Clarion radio/CD speler, RD3) zomaar opeens heel slecht geworden. Er komt bijna geen radiozender meer door. Dit geldt zowel voor de FM als de AM. Als ik de radio zenders laat zoeken dan vindt hij er 1 of 2, maar deze zijn vrijwel niet hoorbaar en verstaanbaar.

Ik heb zojuist even de radio eruit gehaald. De antenneplug zat er gewoon goed in. Ik heb er wat contactspray opgedaan, zonder effect.
Verder zag alle bedrading die ik kon zien er goed uit. Ik heb aan wat draden en connectors gerommeld (achter de radio en onder het dashboardkastje) maar dat maakte geen verschil.
Helaas heb ik geen extra radio bij de hand waarmee ik kan testen.

Wie kan me vertellen waar ik dit zoeken moet? Ik vind het zo echt heel saai onderweg...

Ter info, ik heb al een paar jaar een Parrot CK3100 carkit in de auto, en die werkt altijd zonder problemen.

kjdkraker

Geplaatst door kjdkraker (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 406? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

23 Reacties

Richard9710 (0), 14 jaar geleden

En hoe is het met de andere functies van de radio, cd wisselaar en cassette? Geven die wel een goed geluid? Als je de antenne verdenkt, steek er eens een gestript stuk installatiedraad (stroom draad) in. Een heel goede antenne is dat niet, maar als de ontvangst ook maar een beetje verbeterd weet je dat je het in de antenne moet zoeken.

kjdkraker (0), 14 jaar geleden

CDs spelen prima af. Ik heb geen CD wisselaar en cassette.

pieterp9094 (0) PRO, 14 jaar geleden

Check even bij de dakdoorvoer van de antenne of hier de draad niet los is of dat het spul nat is geworden door een lekkage.

kjdkraker (0), 14 jaar geleden

Dank voor de tips.
Echter, de dakdoorvoer ziet er picobello uit. En met een geimproviseerde antenne krijg ik geen betere ontvangst.
Ik denk dus dat de radio zelf het probleem is.

TrafficBandit (0), 14 jaar geleden

Er zit in de voet van de antenne een klein stukje elektronica om het antennesignaal te versterken. Het is een bekend probleem bij de 406 dat die elektronica vaak kapot kan gaan doordat er op één of andere manier water bij komt. De oplossing is een nieuwe antenne. Het kan ook zijn dat er ergens een breuk zit in de antennekabel.

Probeer maar eens een andere antenne en kijk dan of je nog steeds storing hebt.

kjdkraker (0), 14 jaar geleden

Ik heb hier geen andere antenne bij de hand. Kan ik de antenneversterker ook op eoa manier testen of doormeten?

TrafficBandit (0), 14 jaar geleden

Niet echt nee. Wat je kan doen is de antenne demonteren en de antennevoet openmaken om visueel te controleren of er water in zit of dat er sporen zichtbaar zijn dat er ooit water in gezeten heeft (corrosie e.d.), maar dat is redelijk veel werk.

Peter Schouten (0), 14 jaar geleden

Zit er misschien een knopje of instelmogelijkheid local/remote op je radio? Als dat op Local staat komen alleen de allersterkste zenders binnenfietsen. En heb je toevallig de mogelijkheid om de radio in een andere auto uit te testen en zoja wat is het resultaat?

suc6
Peter

Richard9710 (0), 14 jaar geleden

Radio in een andere auto testen zonder Peugeot diagnose apparatuur gaat volgens mij niet. Ik weet dat de radio moet worden geprogrammeerd met het VIN van de auto. Als dat niet gebeurd speelt de radio niet (dacht ik).

kjdkraker (0), 14 jaar geleden

Ik heb de antennevoet losgehaald, want ik wilde de bedrading (coax en voeding) eens doormeten. Om bij de bedrading te komen moet ik vervolgens de onderkant van de antennevoet losschroeven. Echter, geen van mijn bitjes passen hierop; ze zijn allemaal te groot. Welke maat moet ik hiervoor hebben? Is dat TX6?

kjdkraker (0), 14 jaar geleden

Vanmiddag heb ik (mbv een nieuw setje torxschroevendraaiers) de antennevoet opengeschroefd. De elektronica van de antenneversterker zag er prima uit: geen vocht, oxidatie oid.
Ik heb toen de bedraging doorgemeten. De versterker heeft spanning, en de massa is ook goed. De coaxdraad tussen de versterker en radio heb ik doorgemeten en die is ook goed.
Dus het blijft de vraag of nu de antenneversterker of de radio stuk is. Denk dat ik maar even naar de dealer moet om met een andere radio te testen waar het probleem zit, of heeft iemand nog een ander idee?

oldtimer (0) PRO, 14 jaar geleden

Mijn radio heeft hetzelfde probleem.(mijn vrouw klaagt er over.) Zou het in de omgevingsomstandigheden zitten ?Weersverandering ??

kjdkraker (0), 14 jaar geleden

Lijkt me erg sterk. Bij mij is, al een aantal weken geleden, de ontvangst plotseling weggevallen.
Als de slechte ontvangst door de omgevingsomstandigheden/weer komt, dan zou ik enige variatie in de ontvangst verwachten (afhankelijk van de lokatie/weer), maar die is er niet. De ontvangst is nu altijd zeer slecht.

oldtimer (0) PRO, 14 jaar geleden

Bij mij net zo

kjdkraker (0), 14 jaar geleden

Zojuist ben ik even bij de dealer langs geweest. Die heeft een andere radio aangesloten en die speelt prima. Mijn radio is dus defect.
Repareren kan waarschijnlijk wel, maar de kosten zijn niet duidelijk, mogelijk 150-200 euro. Een nieuwe kost bij de dealer in totaal ca 300 euro.

Ik denk eraan om een originele radio van marktplaats/ebay/demontagebedrijf te gaan zoeken. Mijn huidige radio is een Clarion RD3-01 PU-2473A.
Waar moet ik op letten bij het zoeken van een andere radio ? Gaat elke RD3-01 (na aanmelden) in principe werken? En kan ik evt mijn front overzetten op een Clarion PU-2471A(J) die nu regelmatig aangeboden worden?

TrafficBandit (0), 14 jaar geleden

Waarschijnlijk weet je het al maar deze radio heeft een beveiliging tegen diefstal. Het is niet mogelijk om de radio in een andere auto te plaatsen als deze niet met de peugeot diagnoseapparatuur aangemeld wordt. Volgens mij kan dat alleen gedaan worden als je de originele radio code bij de radio hebt. Het VIN nummer van de auto wordt dan in een microcontroller in de radio opgeslagen en daarna werkt het. Heb je de radio code niet dan wordt het waarschijnlijk lastig. Ik weet niet hoe makkelijk het is om een tweedehands radio te vinden mét een bijbehorende code.

Wat misschien makkelijker en goedkoper is, is om er een willekeurige aftermarket radio van de mediamarkt ofzo in te zetten. Je kan dan iets uitzoeken met mp3 en zo en je hoeft helemaal niets aan te melden. In principe past elke radio die een standaard DIN formaat heeft. Aansluitingen zijn ook geen probleem.

pieterp9094 (0) PRO, 14 jaar geleden

[quote=TrafficBandit]Waarschijnlijk weet je het al maar deze radio heeft een beveiliging tegen diefstal. Het is niet mogelijk om de radio in een andere auto te plaatsen als deze niet met de peugeot diagnoseapparatuur aangemeld wordt. Volgens mij kan dat alleen gedaan worden als je de originele radio code bij de radio hebt. Het VIN nummer van de auto wordt dan in een microcontroller in de radio opgeslagen en daarna werkt het. Heb je de radio code niet dan wordt het waarschijnlijk lastig. Ik weet niet hoe makkelijk het is om een tweedehands radio te vinden mét een bijbehorende code.

Wat misschien makkelijker en goedkoper is, is om er een willekeurige aftermarket radio van de mediamarkt ofzo in te zetten. Je kan dan iets uitzoeken met mp3 en zo en je hoeft helemaal niets aan te melden. In principe past elke radio die een standaard DIN formaat heeft. Aansluitingen zijn ook geen probleem.[/quote]
Aansluiten gaat niet een op een ! Je hebt een tussenkabeltje nodig van de dealer. Kost gelukkig maar een paar euro.

kjdkraker (0), 14 jaar geleden

Een aftermarket radio is natuurlijk een optie, maar ik wil ivm stuurbediening en uiterlijk het liefste een fabrieksradio.
Wie kan iets zeggen over de opties die ik heb voor een (tweedehands) fabrieksradio?

pieterp9094 (0) PRO, 14 jaar geleden

Volgens mij heb je meer dan voldoende input gekregen hierboven !

Richard9710 (0), 14 jaar geleden

Volgens mij is elke standaard clarion radio aan te sluiten. Alleen zal deze wel moeten worden ingeleerd. Daar heb je dan, voorzover mij bekend, geen code voor nodig. De radio moet in de auto gemonteerd worden en daarna met de PP2000 ingeleerd. Je hebt daar de mogelijkheid om een radio cassette of radio cd in te leren. Ik ben niets tegengekomen met een code.

Wat de stuurwiel bediening betreft, er zijn ook interfaces waarmee je de stuurwiel bediening op een aftermarket radio kan aansluiten. Mooiste blijft toch een af-fabriek radio.

heemskerk4251 (0), 14 jaar geleden

Ik heb nu twee keer op Ebay een clarion fabrieksradioradio aangeschaft. Voor mijn vorige 406 (bj 2000) en mijn huidige 406(bj 2003) Bij mijn huidige auto zat er een cassette recorder in. Heb nu een radio cd. Laatste was nieuw in doos en daar heb ik 125 euro voor betaald. Radio moet worden aangemeld bij Peugeot. Geen codes nodig. Het VIN wordt in de bsi geprogrammeerd. Stuurbediening is mogelijk. Zover ik weet is de bedrading aanwezig. Ook aanmelden. Als de draad links achter aanwezig is kan er heel eenvoudig een wisselaar worden ingeschroefd. Ook deze moet worden aangemeld.

Fabrieksradio's te koop bij De Vos of Bart Ebben.

De radio cassetterecorder heb ik nog liggen. Er zit nog een cassette in zie ik nu. Als je in de buurt van Den Haag woont kan je hem komen halen. Zover ik weet speelt de radio prima.

Stuur me maar een mailtje wat je wilt

gr.

Cees heemskerk

kjdkraker (0), 14 jaar geleden

Het heeft even geduurd voordat ik een werkende radio/cd-speler had gevonden. De Vos, Bart Ebben en Klijnstra hadden er bijv geen liggen en via marktplaats lukte het ook niet, maar via ebay heb ik er wel eentje gevonden. Die heb ik vanmorgen bij de dealer (van wie ik in de tussentijd een leenradio kon gebruiken) laten aanmelden (a 30 euro) en ik heb weer een prima radio geluid.

oldtimer (0) PRO, 14 jaar geleden

Bij mij was de stekker van de antenne op de radio geoxideerd alsof er water op heeft gezeten.
Ik denk dat mijn antenne hemelwater gelekt heeft en dat dat via de capilaire werking van de kabel in de aansluiting terecht is gekomen.
Nadat ik de stekker gereinigd en in gespoten had was het al veel beter maar ik denk dat ik tzt. een andere kabel zal moeten monteren.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 406 of stel zelf een nieuwe vraag.