Renault Megane: Na vervangen distributie riem ratelend/slepend geluid

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.6 16V

Bij mijn Megane 1.6 (1e serie, 2e type, met airco) is een paar weken geleden de distributie riem en aandrijfriem vervangen (hele set van Continental). Dat hebben ze 5 jaar geleden ook gedaan, zonder problemen.

Nu maakt de motor bij stationair draaien een slepend ratelend geluid, alsof een kogellager slecht is. Bij klein beetje gas geven is het weg. Geluid is irritant hard hoorbaar in de auto. Is soms wat zachter, en dan weer harder, verschilt van dag tot dag. De garage heeft er al naar gekeken, en wel iets aangepast (geen idee wat, dat bleef wat vaag), maar dat hielp dus niet.

In het Haynes boek van de Megane zie ik dat de aandrijf riem langs een "Idler Pulley" loopt, en langs een "Tension pulley". Distributieriem zal ook een pulley hebben voor de spanning?

Kan het zijn dat 1 van die wieltjes aanloopt, of versleten is? Herkent iemand dit probleem? De garage kan nog wel een keer kijken, maar ik vind het toch wel prettig als ze wat gerichter kunnen zoeken.

Alvast bedankt & met groet,
Jeroen

Raabje2

Geplaatst door Raabje2 (0) , lid sinds 8 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Mégane? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

9 Reacties

Safrane RXE (0), 8 jaar geleden

Looprol(en) en-of spanrol ook vervangen....?

Raabje2 (0), 8 jaar geleden

De hele set, zeggen ze bij de garage. Kostte € 430 totaal. Dat moet ik dan navragen, of het wel echt zo gegaan is, of nakijken zelf, als dit te zien is.

Raabje2 (0), 8 jaar geleden

Alle rollen zijn vervangen. Er is bij de garage nog een keer geluisterd. Aandrijfriem staat wat te strak denken ze, maar wordt vanzelf soepeler. De aandrijfriem kan wat slapper gezet worden. Geluid is de laatste 3 dagen ook wat zachter, ik kijk het nog even aan.

kaleido 1 (1580) PRO, 8 jaar geleden

Dat de distributieriem slapper moet worden , is gelul van de bovenste plank , sorry dat ik me zo uit druk.
Het is juist van het grootste belang dat de riem NIET rekt , timing is niet gebaat bij rek van de riem.
Laat ze gewoon zorgen dat ze het op lossen.
Ik wil de verklaring wel eens horen als je riem knapt en de motor in puin ligt. , daar is bij dit type motor niks voor nodig.

kaleido 1 (1580) PRO, 8 jaar geleden

Nog 1 ding , als de spanrol verkeerd afgesteld wordt , TE STRAK , dan kan dit wel degelijk een probleem op leveren .

Raabje2 (0), 8 jaar geleden

Nou, vanochtend weer even langs geweest, afspraak maken voor de ruitenwisserpomp. Garage eigenaar begon er zelf al over, graag toch alles nakijken (garantie), ter voorkoming van erger. Donderdag a.s. kijken ze het na. Waterpomp is inderdaad vervangen.

Na donderdag geef ik een update. Auto is 14 jaar oud, ik hoor van alles bewegen en draaien, het irritante harde geluid is wel minder geworden de laatste paar dagen.

Hans4040 (305) PRO, 8 jaar geleden

Topic aangepast

Raabje2 (0), 8 jaar geleden

Auto is nagekeken, alles is los gehaald. Verklaring was dat een kunststof afdekkapje aanliep op de distributieriem, of aandrijfriem. Dat is verholpen onder garantie. Motor is nu weer stiller bij stationair draaien, zover ik dat heb kunnen testen op 1 km rijden. Het is een oude bak, dus helemaal stil zal het nooit worden.

Raabje2 (0), 7 jaar geleden

uiteindelijk bleef het geluid wel hoorbaar, maar is nu niet meer hinderlijk (of ik ben er aan gewend geraakt, dat kan ook)

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Mégane of stel zelf een nieuwe vraag.