Renault Megane: Waterdamp uit het ventilatierooster bij gebruik airco megane 3

Bouwjaar: 2010, Brandstof: Diesel, Motorcode: dci 110

Beste foremleden,

Ik heb sedert de vakantie een probleem met de airco.
Dit is spontaan ontstaan na een rit van 6 uur.
Het betreft een megane 3 dci van bouwjaar 2010 met climat control.

Wanneer ik deze op automatisch zet komt er na ongeveer 15 minuten waterdamp uit de middelste ventilatieroosters en tevens een stuk minder lucht.
Ook de temperatuur van de uitgeblazen lucht word dan hoger en het lijkt alsof de blower geen lucht meer door de verdamper krijgt.
wat opvalt is dat uit de rechter ventilatieroosters veel koudere lucht stroomt dan vanuit de linker zijde.

Het lijkt alsof de verdamper dichtvriest waardoor er geen lucht meer door kan.
Op handmatig met de blower op een hogere stand vanaf stand 3 gebeurd dit nog niet.
Op automatisch wel.
Ik heb het pollenfilter inmiddels verwijdert ( het was droog) maar dit lost het probleem niet op.

Weet misschien iemand van de forum leden een mogelijke oorzaak of oplossing?


Groeten,
John.

bmw1602

Geplaatst door bmw1602 , lid sinds 15 jaar geleden

8 Reacties

sgm, 7 jaar geleden

Heb ik exact ook zo gehad, met eenzelfde Mégane. Airco was ver leeg. Hierdoor bereikte het koelmiddel de temperatuursensor van de verdamper niet meer. Daardoor bleef deze maar koelen, totdat condenswater begon te bevriezen en als een fijne mist met de ventilatielucht werd meegevoerd.
Hervullen door een aircospecialist loste het probleem op. Dealer zei wel dat er een bekend probleem was dat vervanging en herprogrammering van climate control bedieningspaneel zou vereisen. Dit heb ik niet laten doen omdat er geen probleem meer was na het hervullen.
Helaas is onlangs mijn airco weer leeg geweest, ondanks dat de lektest bij de eerste keer hervullen niks had opgeleverd. Er is gelukkig toen wel fluoriserende vloeistof toegevoegd. Bij een vluchtige inspectie met een UV lamp was er geen lek te zien. Auto gaat binnenkort voor uitgebreide check. Bijvullen heeft voor de tussentijd weer een prima werkende airco opgeleverd.

bmw1602, 7 jaar geleden

Dank je SGM, ik hoopte al dat ik niet de eerste met dit probleem zou zijn, bij de garage in frankrijk zeiden ze de kachelweerstand maar dat leek mij vanwege de reukloze damp onlogisch.

Ik zal hem opnieuw laten vullen en dan over enige tijd posten of het weer werkt en blijft werken.
Wel jammer voor jou dat je een lekje hebt.

kaleido 1 PRO, 7 jaar geleden

Jij waarschijnlijk ook , dus alleen vullen is niet de weg.
Leeg halen , afpersen , controleren , lek repareren ivt , vacumeren vullen , en eigenlijk ook de droger vervangen maarja.

sgm, 7 jaar geleden

Denk dat bij mij het lek pas na het opnieuw vullen is ontstaan. Dit omdat de auto's af fabriek maar heel minimaal gevuld worden. Dus er is in 4 jaar slechts weinig (100-200 gram naar schatting) weggelekt. Nu is er binnen een half jaar 300 gram weg. Dus dat is een lek van een andere orde.
Moet nog even kijken waar ik het laat maken. De dealer is niet zo sterk in airco's. De rest maakt niet uit, want de rest is maar simpel onderhoud. Gelukkig verder nog helemaal geen reparaties gehad in 180.000km, als ik gloeipluggen na 160.000km als verslijt mag rekenen.

bmw1602, 7 jaar geleden

Bedankt voor de reacties, ik ben nu te druk op het werk dus zal de airco binnenkort eerst eens laten checken en vullen incl. het vacumeren. Dan zal de tijd het leren. Ik zal in ieder geval over een paar maanden posten of hij het weer normaal blijft doen.
Groeten,
John

Heino4267, 7 jaar geleden

@Bas:
Op de heerlerbaan in Heerlen zit een goede schuin tegenover de Kw*kf*t.
Ik weet niet of dat voor jou te ver weg is ...

bmw1602, 7 jaar geleden

Beste mede forum lezers, Ik heb inmiddels een week geleden de airco opnieuw laten vullen en hiermee lijkt het probleem verholpen. Na 4 jaar zat er nog maar 220 gram van de voorgeschreven 500 aan koelmiddel in het systeem.

Dus exact hetzelfde probleem als hetgeen SGM op 12 augustus aan mij melde.

Bedankt voor het meedenken en tot de volgende storing, groeten John

sgm, 7 jaar geleden

Mooi dat het opgelost is. Hopelijk heb je geen lek in het systeem en blijft de airco het weer jaren doen.
P.S. Mijn aircoman destijds zei dat er af fabriek ook niet helemaal gevuld wordt ivm kosten. Dus het kan goed zijn dat er nooit 500 gram ingezeten heeft.

@Heino4267: bedankt voor de tip. Moet binnenkort eens bellen voor een beurt. Kunnen ze gelijk even speuren naar het lek.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Mégane of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.