Peugeot 406: Vervangen ruitenwissers 406

Bouwjaar: 2000, Brandstof: LPG, Motorcode: 2.0 16V

Een vervolg op een eerder bericht http://www.problemcar.nl/viewtopic.php?p... :

Ook ik wilde vandaag de ruitenwissens van mijn Peugeot vervangen. En ja, ook ik liep tegen het probleem aan dat de vrije slag van de wisserarm maar zo'n 2 cm is, bij lange niet genoeg om de ruitenwisser loodrecht op de arm te kunnen zetten.

Dus maar even op gegoogled en toen op dit item terechtgekomen. Zoals hierboven aangegeven, had ik de moer van de arm losgedraaid en was ik al bezig om de arm van de as los te trekken, echter die zit behooooorlijk vast en ik ben niet zo'n profi die een poelietrekker bij de hand heeft. Dus maar even goed gekeken hoe het allemaal zit...

Wat blijkt? De Bosch ruitenwissers hebben een erg handige clip waarbij het helemaal niet meer nodig is om de ruitenwisser loodrecht op de arm te zetten.

Hoe gaat het in zijn werk? Erg eenvoudig:

1. Zet de ruitenwissers rechtop zodat je er gemakkelijk bij kunt. Even contact aanzetten, ruitenwisser aanzetten en als ze rechtop staan het contact uit draaien. Verwijder de oude ruitenwisser.

[img]http://img685.imageshack.us/img685/3001/...[/img]


2. Leg de nieuwe ruitenwisser in het verlengde van de wisserarm en zet de clip rechtop, met de opening naar de haak van de wisserarm.

[img]http://img685.imageshack.us/img685/3753/...[/img]


3. Schuif de ruitenwisser langs de ruit zodat de wisserarm in de clip gaat. De opening in de clip is zo groot dat de haak van de wisserarm er door past.

[img]http://img685.imageshack.us/img685/7026/...[/img]


4. Schuif ruitenwisser zo ver dat de haak van de wisserarm helemaal door de clip heen zit.

[img]http://img685.imageshack.us/img685/3295/...[/img]


5. Laat de arm omlaag zakken

[img]http://img685.imageshack.us/img685/420/5...[/img]


6. Draai de clip

[img]http://img685.imageshack.us/img685/4149/...[/img]


7. Klik de clip op de wisserarm vast

[img]http://img685.imageshack.us/img685/2928/...[/img]


En klaar is kees! Klusje binnen 2 minuten gedaan zonder demontage van de wisserarm!

erik_t

Geplaatst door erik_t (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 406? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

hans4074 (0) PRO, 14 jaar geleden

En dat hebben de originele wisserbladen van peugeot ook!

BarryCar (0), 14 jaar geleden

Ik kan mijn eerdere bericht die ik vandaag heb gepost niet meer vinden op de site dus ik ga het weer posten, vooral gezien de opmerking van Hans. Tot op heden heb ik mijn ruitenwissers altijd laten vervangen door Peugeot maar ik wil nu iets anders proberen gezien het feit dat ze zo snel kapot gaan. Maar mijn ruitenwissers zien er niet uit zoals in de afbeeldingen die Erik heeft gemaakt in zijn uitstekende post. Mijn ruitenwissers, van Peugeot, zien er als volgt uit:

[url=http://img121.imageshack.us/i/peugeot406...][img]http://img121.imageshack.us/img121/3725/...[/img][/url]

Er is geen handige clip waarmee ik de ruitenwisser af kan halen en ik krijg ze echt niet af. Ik heb al geprobeerd de hele arm af te halen maar die staat als een huis. Ik heb de moer afgehaald maar zonder grof geweld zou die arm er niet afkomen en ik heb geen zin om iets kapot te maken.

Ik heb een bericht gekregen dat Erik gereageerd heeft op mijn eerdere post, die ik niet meer terug kan vinden, en de link naar die reactie geeft "Ongeldig verzoek" op. Dus bij deze alsnog het verzoek raad bij het afhalen van mijn ruitenwissers.

Alvast bedankt.

TrafficBandit (0), 14 jaar geleden

Je moet de arm niet losdraaien, dat is nergens voor nodig. Deze wisser kan je er gewoon af krijgen door er een flinke ruk aan te geven. Gewoon de wisser beetpakken en trekken in de richting waar de arm naar naar de auto loopt. Lukt het niet, dan gewoon wat meer kracht zetten. Er weer opzetten gaat exact hetzelfde.

hans4074 (0) PRO, 14 jaar geleden

Het is mij ook volstrekt onduidelijk waarom de arm er af zou moeten. Wij monteren alleen de originele peugeot wissers, maar heb nog nooit een arm losgenomen om bij 406 een wisserblad te vernieuwen. Wél de arm in de verticale positie op de ruit zetten.

erik_t (0), 14 jaar geleden

Afijn, dus maar een nieuw (dit) topic aangemaakt.

In het oorspronkelijke topic staat (#7):
[quote=arie549]pjotr, bij de 406 kunnen de armen niet omhoog gezet worden!!!

ga er dan ook niet aan trekken, de boel gaat gegarandeerd kapot.

je moet de complete arm demonteren, anders gaat je dit echt niet lukken.[/quote]
en (#11):
[quote=arie549]richard, bij wissers van de peug dealer werkt het indd met een soort van plastic haakje, heb je b.v wissers van bosch zitten deze der toch echt in geschoven, en worden geklemd doordat de wisser weer in de rechte positie komt........met andere woorden, de wisser moet in dat geval toch echt gedraaid worden...zowel mij montage en tevens bij demontage..

die 2 moertjes los en even de armen er af......kwestie van nog geen 5 minuten.[/quote]
Daar was ik dus aan begonnen, maar dat bleek voor mij onbegonnen werk. De armen zaten muurvast aan de assen, en een poelietrekker heb ik zo even niet in mijn gereedschapskoffer liggen.

Maar goed, ik ontdekte dus dat het helemaal niet hoeft, de arm van de as af. Als je het clipje op de juiste manier gebruikt is dat niet nodig.

Blijkbaar zijn er meerdere merken ruitenwissers die deze clipjes hebben: in ieder geval Bosch en dus ook de originele Peugeot wissers (thanks hans4074).

@BarryCar: Mijn wissers waren er door CarGlass opgezet en hadden dus, net als bij jou, *niet* die clips. Mijn oplossing: pak er een knijptang bij en buig/breek de oude ruitenwisser open op de plek waar die aan de arm vastzit. Ja, het is even breken maar de oude ruitenwissers gaan daarna toch de vuilnisbak in.

BarryCar (0), 14 jaar geleden

[quote=TrafficBandit]Je moet de arm niet losdraaien, dat is nergens voor nodig. Deze wisser kan je er gewoon af krijgen door er een flinke ruk aan te geven. Gewoon de wisser beetpakken en trekken in de richting waar de arm naar naar de auto loopt. Lukt het niet, dan gewoon wat meer kracht zetten. Er weer opzetten gaat exact hetzelfde.[/quote]
Bedankt TrafficBandit en Erik. Ik maak dingen vaak onbedoeld kapot maar dit keer kon ik dat met opzet. Ik heb het advies van TrafficBandit gevolgd, gewoon een flinke ruk geven, en af was die (had ik zonder voorkennis nooit gedaan). En met de instructies op Erik zijn post heb ik mijn Bosch ruitenwissers moeiteloos geinstalleerd. Fijn!

P. Kelder (0) PRO, 14 jaar geleden

Beste Erik

Indien je wilt kissebissen dan graag per PM.
Waarschijnlijk is het ea toch nog niet helemaal duidelijk.
Mochten er nog vragen zijn, zie ik graag een mail tegemoet.

Topic is inmiddels opgeschoond.

Gr. paul (moderator problemcar)

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 406 of stel zelf een nieuwe vraag.