auto
close

Word Nu Gratis Lid van Problemcar.nl! 🚗💡

👉 Waarom lid worden?

Klik hieronder en word vandaag nog GRATIS lid!

Gratis lid worden

Motorolie bijvullen? Dit moet je weten!

olie bijvullen auto

Als autobezitter moet je regelmatig de motorolie bijvullen. Je kunt dit door iemand anders laten doen, maar het is verstandiger om het zelf te kunnen uitvoeren. Het mag gerust een routineklus genoemd worden.

Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je motorolie bijvult, maar ook hoe je de olie peilt. Bovendien vertellen we je meer over het motorolie lampje.

Bij het bijvullen van motorolie op specifieke momenten kunnen potentiële gevaarlijke situaties ontstaan, daarom gaan we ook dieper in op de vul- en peilmomenten.

Inhoudsopgave

Hoe en wanneer motorolie peilen? Een stappenplan!

Stap 1: een goede voorbereiding.

·        Parkeer de auto op een veilige en vlakke ondergrond, zorg dat je de motor direct uitschakelt. De motorolie moet namelijk eerst afkoelen en terugstromen naar het carter, anders is de meting niet nauwkeurig. Wacht dus een aantal minuten, de aanbevolen tijd is minimaal 20 minuten. Gevaar: als je het oliepeil gaat controleren terwijl de motor warm is, ontstaat er zoals eerder gezegd een onnauwkeurige meting. Op dit moment kun je teveel olie toevoegen. Wanneer er teveel olie in de motor zit kan er schade ontstaan, zoals lekkage, katalysatorschade en bijvoorbeeld verhoogde druk. Zit er teveel olie in de motor? Neem dan contact op met een monteur of de Wegenwacht.

Stap 2: de motorkap openen.

·        Open de motorkap, dit doe je door aan de motorkapontgrendeling te trekken. Deze zit meestal linksonder het dashboard bij de bestuurder. Loop vervolgens naar de motorkap om hem omhoog te tillen.

Stap 3: zoek de peilstok.

·        Zoek onder de motorkap naar de peilstok, deze kun je vaak herkennen aan een felgekleurde handgreep. Hij zit in de buurt van de motor.

Stap 4: het oliepeil controleren.

·        Trek de peilstok helemaal uit de buis, maak hem vervolgens schoon met een doek.

·        Steek nu de peilstok volledig terug in de buis.

·        Haal hem weer uit de peilstokbuis en kijk naar het oliepeil. Als het oliepeil tussen de “min” en “max” staat hoef je de motorolie niet bij te vullen.

Controleer het oliepeil minimaal een keer per maand. Gebruik je de auto meer dan de gemiddelde automobilist? Dan kan het geen kwaad om het oliepeil iedere week te controleren.

Heb je nog vragen? Stel ze op ons gespecialiseerde autoforum!


Hoe motorolie bijvullen? Een stappenplan!

Staat het oliepeil onder de “min”? Volg dan de volgende stappen om de motorolie bij te vullen!

Stap 1: verwijder de olievuldop van de motor en plaats een trechter in de opening zodat je niet kunt morsen.

Stap 2: giet de motorolie op gevoel in de trechter, aan de peilstok kon je zien hoeveel olie er ongeveer bij moet. Giet niet in een keer een grote hoeveelheid in de motor, stop af en toe en controleer de peilstok om te kijken of er voldoende is bijgevuld. Als het oliepeil precies op de “min” staat, raden wij aan om een halve liter motorolie bij te vullen. Het verschil tussen “min” en “max” is meestal een liter.

Stap 3: staat het oliepeil weer tussen de “min” en “max”? Draai dan de olievuldop op de motor. Steek vervolgens de peilstok terug in de buis en draai hem goed vast. Nu kun je de motorkap sluiten en je weg vervolgen.

Hoeveel liter olie gaat er in mijn auto? In de meeste auto’s gaat zo’n drie tot zes liter motorolie. In de handleiding van jouw auto kun je de exacte hoeveelheid vinden. Twijfel je? Neem dan contact op met een autodealer!


Waarom heeft een auto motorolie nodig?

Zonder motorolie zal jouw auto niet lang overleven. De motorolie smeert de bewegende onderdelen in de motor, denk aan de krukas, de nokkenas en de zuigers. Deze kunnen dankzij de motorolie zonder problemen tegen elkaar aan schuren. Zonder motorolie zal er dus veel slijtage en wrijving ontstaan.

Bovendien zorgt de motorolie voor koeling. De olie absorbeert de hitte die ontstaat tijdens het gebruiken van de motor en voert deze af. Ook creëert het een afdichtende laag tussen de bewegende onderdelen. Het voorkomt dat hete gassen ontsnappen en dat verontreiniging in de motor komt.

In motorolie zitten additieven die helpen bij het reinigen van de motor. De olie voorkomt dat vuil zich ophoopt, afzettingen kunnen de motor namelijk beschadigen en de prestaties verminderen.

Samengevat, motorolie:

·        Smeert;

·        Koelt;

·        Reinigt.


Welke motorolie moet er in mijn auto?

Giet niet een willekeurige motorolie in jouw auto. Welke motorolie jouw auto nodig heeft hangt af van het type motor, de leeftijd van de auto, maar ook de aanbeveling van de fabrikant. Bovendien speelt ook het klimaat een rol.

In de handleiding van jouw auto lees je meer over de geschikte motorolie. Soms staat er ook meer informatie over de juiste olie op de peilstok of de vuldop van de motor, zoals de viscositeitsklasse of olie specificaties.

Viscositeit (SAE-waarde) Op een fles motorolie staat bijvoorbeeld 5W-30 of 10W-40, dit is de viscositeitsgraad. De viscositeit geeft de stroperigheid van de olie aan. Het cijfer voor de W geeft de stroperigheid aan bij lage temperaturen, 5W-30 is dus een minder stroperige olie als het koud is. De 30 of 40 geeft de viscositeit bij hogere temperaturen aan. Als de olie een hoge viscositeit heeft, komt het nauwelijks in beweging. De motorolie kleeft in dit geval direct aan de onderdelen in de motor. Zo ontstaat er een dikke filmlaag die vervuiling en corrosie tegengaat.

API-classificatie Het American Petroleum Institute (API) categoriseert motoroliën volgens hun prestatiekenmerken. Bij het bekijken van een fles motorolie, zul je hoogstwaarschijnlijk een code tegenkomen, zoals "API SN". Deze code geeft aan dat de olie voldoet aan nauwkeurig vastgestelde prestatienormen en geschikt is voor hedendaagse motoren.

ACEA-classificatie Binnen Europa wordt de ACEA-classificatie (Association des Constructeurs Européens d'Automobiles) toegepast om motoroliën in te delen op basis van hun geschiktheid voor specifieke motortypen en de vereiste prestatieniveaus.

Synthetische vs. conventionele olie In het algemeen vertonen synthetische oliën verbeterde prestatiekenmerken en bieden ze meer bescherming in vergelijking met conventionele oliën, maar ze kunnen ook hogere kosten met zich meebrengen. Bepaalde hedendaagse voertuigen hebben specifieke vereisten voor synthetische olie, terwijl oudere voertuigen wellicht optimaler presteren met conventionele olie.

Twijfel je nog? Neem dan contact op met een autodealer of vraag het op ons auto technische forum!

Motorolie kopen Bezoek dan eens de webshop van Monkey Parts!


Waarom gaat het oliepeil lampje branden?

Als het oliepeil lampje gaat branden zit er te weinig olie in de motor, motorolie bijvullen dus! Maar het kan ook een andere reden hebben:

·        Een lage oliedruk: het lampje gaat branden vanwege een te lage oliedruk. Een te lage oliedruk ontstaat door een verstopping in het oliefilter, of door versleten motoronderdelen. Ook kan het ontstaan door een onvoldoende hoeveelheid olie in het systeem.

·        Lekkage: wanneer er sprake is van een aanzienlijk olielek, kan het olieniveau in de motor snel afnemen, wat resulteert in een daling van de oliedruk en het activeren van het waarschuwingslampje.

·        Oliezeef verstopping: een oliezeef die verstopt is, kan de optimale circulatie van olie verstoren, wat leidt tot een verminderde oliedruk.


Conclusie

Motorolie bijvullen is makkelijk. Wanneer je het een aantal keer hebt gedaan, doe je het op de automatische piloot. Zorg dat je het oliepeil een keer per maand controleert, voor de mensen die constant de auto gebruiken raden wij aan om de olie iedere week te peilen.

Zorg dat je de juiste motorolie gebruikt door de handleiding van jouw auto te raadplegen. Teveel olie in de motor kan de auto ernstig beschadigen, zorg dus dat je de richtlijnen volgt.

De volgende vragen over motor olie bijvullen zijn te vinden op ons forum:

Peugeot 208: Welke type motorolie voor mijn 208?

Opel Zafira: Olieverbruik.

Volkswagen Bora: Volkswagen Bora motorolie bijvullen.