close auto
close

Surf Advertentievrij op Problemcar.nl!

Geen afleiding meer, alleen de antwoorden die je zoekt. Word VIP en geniet van een volledig advertentievrije ervaring.

Word VIP voor slechts €1,99 per maand!

Word vip

Alles over bandenmaten, een online gids voor automobilisten!


bandenmaten

 

Gebruik altijd de juiste bandenmaat! Het rijden met de verkeerde autobanden maat brengt verschillende gevaren en nadelen met zich mee.

In dit artikel leggen we uit hoe je de juiste bandenmaat achterhaalt. Maar gaan we ook dieper in op de risico’s van het rijden met een foutieve maat. Na het lezen van dit artikel bestel jij nooit meer de verkeerde autobanden!

Inhoudsopgave:

Uitleg bandenmaat! De betekenis van de cijfers en letters!

De maat van een autoband wordt weergegeven in drie cijfercombinaties, bijvoorbeeld 205/55 R16. De eerste cijfercombinatie (205) geeft de breedte in millimeters aan.

Het cijfer 55 is de hoogte-breedteverhouding van de autoband. Het vertelt je meer over de hoogte van de zijwand ten opzichte van de breedte. Bij dit cijfer praten we niet over millimeters maar percentages. In dit geval is de hoogte van de zijwand 55% van de breedte.

De letter R staat voor radiale constructie. De band bestaat dus uit radiale lagen van koordmateriaal, dit geldt voor de meeste moderne autobanden.

Het cijfer (16) achter de letter is de diameter van de velg. De band die we als voorbeeld hebben gebruikt past op een velg die een diameter van 16 inch heeft.

Heb je nog vragen? Zoek een autobandenspecialist in onze bedrijvengids!

Welke bandenmaat heeft mijn auto?

De bandenmaat van jouw auto kun je vinden op de zijkant van de autoband. Is de maat niet zichtbaar door bijvoorbeeld slijtage? Dan raden wij aan om de handleiding van jouw auto te raadplegen. Hieronder nog een aantal mogelijkheden om de bandenmaat van jouw auto te achterhalen.

  • In de deuropening van de bestuurder: aan de zijkant van het portier van de bestuurder zit meestal een sticker. Daar staat naast de bandenmaat ook de juiste bandenspanning weergegeven.
  • Binnenkant brandstofklep: soms staat de bandenmaat op een sticker aan de binnenkant van de brandstofklep.
  • Instructieplaatje dashboard: sommige auto’s beschikken over een instructieplaatje aan de binnenkant van het dashboard. Deze zit meestal aan de bestuurderszijde. Op dit plaatje staat de bandenmaat en bandenspanning.
  • Bandenmaat auto op kenteken: via verschillende websites kun je gebruikmaken van een zoekprogramma om de juiste bandenmaat te vinden. Een voorbeeld van zo’n website is autobandenmaat.nl.

Het is belangrijk om te onthouden dat de door de fabrikant aanbevolen bandenmaat niet altijd de meest geschikte maat is. Wanneer je namelijk de velgen hebt vervangen, kan de maat gewijzigd zijn. Kijk in dat geval altijd naar de maat die op de zijkant van de band staat.

Waarom en hoe draairichting autobanden bepalen?

De draairichting van autobanden heeft invloed op de veiligheid en de prestaties van de auto. Zo bepaal je de juiste draairichting van jouw autobanden:

  • Bekijk de zijkant van de band: op de zijkant van de band staan meestal pijlen die de juiste draairichting aangeven. Soms staat er naast de pijlen een tekst zoals “rotation”.
  • Pijlen of tekst moeten naar voren wijzen: zorg dat je de banden zo monteert, dat de pijlen of tekst naar voren wijzen.
  • Let op uitzonderingen: bepaalde banden hebben een asymmetrisch ontwerp, wat inhoudt dat ze alleen in een specifieke richting mogen worden gemonteerd. Dit wordt vaak aangegeven op de zijkant van de band met de aanduidingen "buitenkant" en "binnenkant". Dit wordt vaak op de zijkant van de band aangeduid om aan te geven welke kant naar buiten en welke kant naar binnen moet worden gemonteerd.

De gevaren en nadelen van het rijden met de verkeerde bandenmaat!

  • Minder grip en stabiliteit: rijden met de verkeerde bandenmaat zorgt voor minder grip en stabiliteit. Zo kan er snel een ongeval ontstaan, vooral bij regen, sneeuw of bijvoorbeeld een slecht wegdek.
  • Verminderde controle over auto: je kunt minder nauwkeurig sturen en ook de kwaliteit van het responsieve remmen gaat omlaag.
  • Hoger brandstofverbruik: de verkeerde bandenmaat resulteert in een slechte rolweerstand en aerodynamica. Op lange termijn zorgt dit voor een hoger brandstofverbruik.
  • Banden slijten sneller: je moet de banden vaker vervangen omdat de banden sneller slijten.
  • Schade aan ophanging of wielkast: door te rijden met de verkeerde bandenmaat, kan er schade ontstaan aan de ophanging of wielkast.
  • Boete: in sommige landen krijg je een boete wanneer je de verkeerde bandenmaat gebruikt.

Oude bandenmaat omrekenen? Hoe en waarom?

Je kunt online omrekentools gebruiken om je oude bandenmaat om te zetten naar de nieuwe maat met behulp van een bandenmaat omrekentabel. Er zijn diverse websites beschikbaar die deze conversie voor je kunnen uitvoeren.

Soms is het nodig om de maat om te rekenen omdat de bandenmaat van jouw auto niet meer beschikbaar is. Vaak wijkt de maat af wanneer je een band wilt gebruiken die de prestaties verbetert, of over andere eigenschappen beschikt.

Daarnaast kan het seizoen een invloed hebben, denk aan zomer- of winterbanden. De bandenmaat verandert ook wanneer je de velgen wijzigt, of de auto geschikt wil maken voor specifieke doeleinden.

Conclusie

Het vinden van de bandenmaat is niet moeilijk. De juiste maat bepalen wordt ingewikkelder wanneer je te maken krijgt met een bandenmaat die niet meer beschikbaar is. Maar gelukkig zijn er voldoende online rekentools beschikbaar die jou kunnen ondersteunen bij het omrekenen van de maat.

Maak altijd gebruik van de aanbevolen bandenmaat, zo voorkom je ongelukken en andere nadelige gevolgen. Neem in acht dat de aanbevolen bandenmaat kan veranderen wanneer je de velgen aanpast.

De volgende vragen over bandenmaten kom je tegen op ons autoforum!

Hyundai ix20 2016: bandenmaat.

BMW 5-serie Touring 2003: afwijking op bandenmaat toegestaan?

Algemeen: andere bandmaat op stalen velg?

Ford GALAXY: bandenmaat Ford Galaxy.

Opel Zafira Tourer: kan ik van bandenmaat 60 naar 65 hoog gaan?