Velgen spuiten? Een handleiding voor de mooiste velgen!

velgen spuiten

Wil je zelf jouw velgen spuiten? In dit artikel vertellen we je meer over de voorbereiding, de juiste materialen en het kostenplaatje. Na het lezen van deze handleiding zien jouw velgen er misschien wel uit als nieuw!

Bovendien gaan we dieper in op het vraagstuk: zelf velgen spuiten? Of velgen laten spuiten? Maar ook wat het verschil is tussen spuiten en poedercoaten.

Inhoudsopgave

Waarom autovelgen spuiten?

Een velg spuiten doe je niet alleen om jouw auto op te knappen, maar ook om deze te beschermen tegen steenslagschade. Het werkt de lelijke krassen weg die bijvoorbeeld zijn veroorzaakt door een stoeprand of steentje.

Een goed ogende velg geeft jouw auto een betere uitstraling. De banden vallen meer op en de kleur van de carrosserie springt er beter uit wanneer je de velg een andere kleur geeft. De kleur zwart is erg populair bij autoliefhebbers, wij leggen je nu uit waarom.

Waarom velgen zwart spuiten?

Je velgen zwart maken is een goed idee wanneer je een lichtkleurige auto hebt. Maar ook bij een felgekleurde auto ziet het er niet slecht uit. Zwarte velgen staan vooral mooi bij gele, groene, rode en zilverkleurige auto’s.

Welke velgen verf gebruiken? Is velgen verf Action een goede keuze?

Je kunt kiezen uit 1k- en 2k velgenlak. Wat is het verschil?

·        1K velgenlak: deze lak bestaat uit één component, het is de kleur of blanke lak. Als je een 1k lak gebruikt voor de kleur, dien je deze altijd af te werken met blanke lak voor een extra beschermlaag.

·        2K velgenlak: dit is een lak die uit twee componenten bestaat, de kleur en een beschermende laag. Je hebt dus geen blanke lak nodig voor de afwerking. Maar er is ook 2k blanke lak, deze is sterker dan 1k blanke lak. Je kunt deze lak gerust over een 1k kleuren-lak spuiten.

Nu zetten we de voor- en nadelen van 1k- en 2k verf op een rij.

Voordelen 1k velgenlak:

·        Verkrijgbaar in bijna ieder effect.

·        Droogt snel.

·        Heeft een hoge dekking.

·        Goedkoop in aanschaf.

Nadelen 1k velgenlak:

·        Je hebt altijd blanke lak nodig om de kleur te beschermen.

·        Minder hard dan 2k velgenlak.

Voordelen 2k velgenlak:

·        Heeft een zeer goede hardheid.

·        Bestendig tegen uv-licht.

·        Krasbestendig.

·        Bestand tegen agressieve stoffen zoals benzine.

·        Geen blanke lak nodig.

Nadelen 2k velgenlak:

·        Bij vermenging gaat de houdbaarheid achteruit.

·        Duurder dan 1k velgenlak.

·        Heeft een langere droogtijd dan 1k lak.

Welke velgenlak je dient te gebruiken, hangt dus af van jouw smaak en budget. Maar ook de waarde die je hecht aan jouw velgen. Als je investeert in een 2k lak zullen jouw velgen over het algemeen langer mooi blijven.

Velgen verf Action gebruiken? Bij de Action kun je (op moment van schrijven) zwarte velgenlak kopen. Deze heeft een matte afwerking en is waterbestendig. Als we de reviews mogen geloven is dit een uitstekende velgenlak voor een lage prijs.

Wil je meer weten over de verschillende soorten velgenlak? Stel dan jouw vraag op ons forum!

Velgen zelf spuiten? Zo doe je het!

Een goede voorbereiding is het halve werk, zorg dat je de juiste materialen in huis hebt.

Dit heb je nodig voor het spuiten van jouw velgen:

·        Ontvetter (terpentine, ovenreiniger, afwasmiddel of speciale velgenreiniger);

·        Zeep en water;

·        Schone doeken;

·        Velgenlak (kleur 1- of 2k en eventueel een blanke lak);

·        Vullende primer;

·        Schuurpapier (korrel 240 en 600);

·        Afplaktape;

·        Maskeerpapier/plastic folie;

·        Staalborstel;

·        3M mondmasker;

·        Veiligheidsbril;

·        Werkhandschoenen.

Stap 1 Maak gebruik van een goed geventileerde ruimte, spuit nooit bij veel wind. Zorg ook dat de ruimte zoveel mogelijk stofvrij is. Als het een zonnige dag is, kun je de velg ook buiten spuiten. Zorg wel dat de omgeving schoon is.

Stap 2 Verwijder de wielen die je wilt spuiten en maak deze schoon met zeep en water. Spoel grondig na met water!

Stap 3 Verwijder roest en loshangende lak met een staalborstel, deze kun je eventueel aan een boormachine of haakse slijper bevestigen. Schuur de velg daarna met schuurpapier (korrel 240) en vervolgens met korrel 600 schuurpapier. Zorg dat er een gladde afwerking ontstaat.

Stap 4 Was de velg nog een keer en droog deze af. Gebruik vervolgens de ontvetter om de vette laag van de velg te verwijderen. Controleer nogmaals de afwerking. Denk je dat deze gladder kan? Herhaal dan stap 2 t/m 4.

Stap 5 Leg het wiel op oude kranten of bijvoorbeeld een oud laken, zo voorkom je dat de ondergrond smerig wordt. Bedek de banden, het ventiel en de rest van het wiel met maskeerpapier of plastic folie, zet dit vast met afplaktape. Zo voorkom je dat de lak/primer op deze onderdelen komt en het ventiel verstopt raakt.

Stap 6 Spuit de velgen nu in met een vullende primer, dit beschermt de velg tegen roest en zorgt voor een gladde afwerking. Je kunt het beste 2 tot 3 lagen aanbrengen, breng dunne laagjes aan en laat deze steeds 5 tot 10 minuten drogen.

Stap 7 Breng de gewenste lak aan. Spuit in een gelijkmatig tempo over de velg, met een afstand van 20 tot 30 cm van de velg. Wil je meerdere lagen aanbrengen? Laat iedere laag dan 5 tot 10 minuten drogen.

Stap 8 Breng eventueel een blanke lak aan. Breng ook deze in een gelijkmatig tempo aan, met een afstand van 20 tot 30 cm. Laat ook deze lagen 5 tot 10 minuten drogen.

Stap 9 Laat de lak drogen (op de verpakking kun je lezen wat de droogtijd is). Verwijder vervolgens het papier of de folie, en de afplaktape. Als je tevreden bent kun je de wielen weer bevestigen aan de auto.

Zelf velgen opknappen? Of velgen laten opknappen?

De prijs voor het laten spuiten van velgen verschilt per bedrijf, je betaalt gemiddeld €75 per velg. Via de website Fixico kun je verschillende spuiterijen vergelijken op basis van jouw kenteken en postcode.

Maar is het zelf spuiten van jouw velgen goedkoper? Daar komen we alleen achter wanneer we een berekening maken. In de onderstaande berekening hebben we gebruikgemaakt van de velgenlak van de Action, deze is op moment van schrijven €3,39 per spuitbus. Voor het beste resultaat, moet je rekening houden met een spuitbus per velg.

*In deze berekening hebben we de gemiddelde prijzen gehanteerd.

Berekening zelf jouw velgen opknappen:

Product en aantal Aantal Prijs
Velgenlak Action 4 €13,56
Terpentine 2 €10,00
Vullende primer 4 €32,00
Schuurpapier korrel 240 4 €4,18
Schuurpapier korrel 600 4 €6,00
Afplaktape 3 €7,50
Maskeerpapier op rol 1 €8,00
Staalborstel 1 €3,00
3M mondmasker 1 €25,00
Filter mondmasker 2 €34,00
3M veiligheidsbril 1 €12,00
Handschoenen set 1 €5.00

Totaalprijs: €160,24

Voor het laten spuiten van vier velgen bij een spuiterij, betaal je gemiddeld €300. Zelf jouw velgen spuiten is volgens onze berekening zo’n 50% goedkoper. Maar je moet wel rekening houden met het resultaat en je omgeving. Bij een spuiterij worden jouw velgen op professionele wijze gespoten en opgeknapt in een stofvrije omgeving.

Voor het beste resultaat kies je dus voor het laten spuiten van jouw velgen. Wanneer je geld wilt besparen en niet het beste resultaat verlangt, is het verstandiger om zelf jouw velgen te spuiten.

Via onze bedrijvengids kun je in contact komen met een spuiterij die jouw velgen kan spuiten.

Wat is het verschil tussen spuitverf en poedercoating?

Als je kiest voor poedercoaten moet je accepteren dat er een beperkte kleurkeuze is. Poedercoaten is wel goedkoper en bovendien duurzamer. Een velg met poedercoating is namelijk beter beschermt tegen steenslag en kleine krassen.

Het herstellen van een velg met poedercoating is echter wel lastiger, er moet namelijk een hele nieuwe laag op de velg. Een spuitverf-velg met kleine krassen is vaak makkelijk te herstellen met een spot repair. Daarnaast geeft spuitverf meer glans!

Conclusie

Je velgen verven zorgt voor een mooi uiterlijk van jouw auto, bovendien beschermt het de velg tegen steenslag. Kijk naar de kleur van de carrosserie om de juiste kleur te kiezen. Je kunt kiezen uit 1k- en 2k spuitlak, lees in dit artikel wat de voor- en nadelen zijn van deze velgenlak.

Bij velgen spuiten komt veel kijken, je moet over de juiste materialen beschikken en bovendien voorzichtig te werk gaan. Maar je kunt uiteraard ook kiezen voor een professional die jouw velgen spuit. Uit onze berekening is gebleken dat zelf je velgen opknappen een stuk goedkoper is, het scheelt zo’n 50% van de kosten.

Heb je nog vragen over het spuiten van jouw velgen? Ga dan naar ons auto technische forum! De onderstaande vragen werden eerder gesteld.

Velgen spuiten Alfa Romeo

Opel Astra velgen spuiten