close auto
close

Surf Advertentievrij op Problemcar.nl!

Geen afleiding meer, alleen de antwoorden die je zoekt. Word VIP en geniet van een volledig advertentievrije ervaring.

Word VIP voor slechts €1,99 per maand!

Word vip

Bandenspannings lampje brandt? Zo krijg je hem weg!


bandenspannings lampje brandt

Gaat het bandenspannings lampje branden? Even je banden oppompen! Of is er toch meer aan de hand?

Het bandenspannings lampje zorgt soms voor verwarring. Zo blijft hij bijvoorbeeld soms branden terwijl je de banden kortgeleden nog hebt opgepompt.

In dit artikel gaan wij dieper in op het bandenspanning teken. We vertellen hoe het teken tot stand komt. En wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn van een blijvende bandenspanning melding. Daarnaast lees je welke bandenspanning jij moet hanteren.

Inhoudsopgave

 

Hoe werkt het bandenspannings lampje?

Het bandenspannings lampje werkt met behulp van sensoren. Deze zitten in de wielen van je auto en controleren de bandenspanning. Op het moment dat de luchtdruk te laag wordt krijg je het bandenspanning symbool te zien op het dashboard. Deze ziet er zo uit:

bandenspanning symbool

Bij te lage bandenspanning krijg je deze melding te zien. Het verschilt per auto wat de minimale bandenspanning precies is. Daarover vertellen we je later in dit artikel meer. Gemiddeld hoort de bandenspanning ongeveer tussen de 2.0 en 3.0 bar te zitten.


Waarom spanningsverlies auto?

Banden verliezen altijd een beetje lucht, daarom is het belangrijk om de luchtdruk op peil te houden. Een band verliest zijn luchtdruk omdat:

·   Buitentemperatuur: als de dagtemperatuur sterk verschilt van de nachttemperatuur, heeft dit een negatief effect op de banden. Tijdens een koude nacht gaat de luchtdruk in de band omlaag.

·   Banden verliezen altijd een beetje lucht: een band verliest altijd een beetje lucht. Wanneer je nooit naar de bandenspanning kijkt, gaat het bandenspannings lampje vroeg of laat branden.

·   Lekke band: als je regelmatig een te lage bandenspanning opmerkt, kan dit veroorzaakt worden door een lekke band. Deze kan ontstaan wanneer de luchtdruk in de band, sterk verschilt van de andere banden.


Wat moet je doen als het bandenspanning auto lampje gaat branden?

Als je een bandenspanning melding krijgt tijdens het rijden, is het verstandig om de auto zo snel mogelijk aan de kant te zetten. Stop bijvoorbeeld bij een tankstation en controleer direct de bandenspanning. Check iedere band en zorg dat ze gelijkmatig zijn opgepompt.

Is het bandenspanning teken na het oppompen verdwenen? Dan kun je veilig jouw rit vervolgen. Gaat hij tijdens het rijden weer branden? Dan is het verstandig om langs een garage te rijden, zodat deze kan controleren of de band lek is. Je kunt ook stoppen en de wegenwacht bellen.


Lampje bandenspanning blijft branden of gaat knipperen

Blijft het bandenspanning lampje branden? Dit kan worden veroorzaakt door:

·       Niet voldoende opgepompt: het kan zo zijn dat je de banden te weinig lucht hebt gegeven. De juiste luchtdruk verschilt namelijk per automerk, daar vertellen we later meer over. De juiste bandenspanning voor jouw auto kun je vinden op het label van het bestuurdersportier.

·       Je maakt gebruik van het reservewiel: het bandenspannings lampje kan blijven branden wanneer je gebruikmaakt van het reservewiel. Zorg dat je de kapotte band vervangt en terugplaatst.

·       Storing: als je niets geks merkt aan jouw banden en deze voldoende zijn opgepompt, kan de bandenspanning melding veroorzaakt worden door een storing. Ga naar een garage om de foutmelding te resetten, of sluit een OBD2 scanner aan om dit zelf te doen. Een storing kun je meestal herkennen aan een knipperend bandenspanning symbool.


Lampje bandenspanning blijft branden na oppompen

Als het bandenspanning lampje blijft branden na het oppompen en de bovenstaande oplossingen niet helpen, heb je mogelijk een lekke band. De band loopt dan te snel leeg, dit wordt direct opgepikt door de sensoren. Ga in dit geval naar een garage om de banden, de sensoren en de wielen te laten controleren.


Lampje bandenspanning zelf resetten

Je kunt zelf het bandenspanning lampje resetten, dit verschilt per auto! Volg de volgende stappen:

1.     Zorg dat het contact uit is.

2.     Geef de banden de spanning die wordt weergegeven op het label van het bestuurdersportier. Dit label kun je mogelijk ook vinden in het dashboardkastje.

3.     Zet het contact aan.

4.     In het onderhoudsboekje van jouw auto staat beschreven hoe je het lampje kunt resetten.

Misschien heb je iets aan de volgende topics.

Bandenspannings lampje resetten Kia Picanto

Bandenspannigs lampje resetten Mercedes-Benz A-Klasse

bandenspanning auto lampje


Teken bandenspanning is te laag

Als de bandenspanning te laag is brengt dit de volgende nadelen met zich mee:

·       Slijtage aan de randen: de randen van de banden slijten snel af.

·       Remweg neemt toe: het duurt langer om de auto tot stilstand te brengen.

·       Banden vervormen: mogelijk vervormen de banden.

·       Meer brandstof: de auto verbruikt meer brandstof wanneer de bandenspanning te laag is.

·       Instabiel op de weg: bij een lage bandenspanning ontstaat er een instabiele wegligging.

Merk je de bovenstaande symptomen op? Dan kan het geen kwaad om eens naar de bandenspanning te kijken. Wacht niet op het teken van het lage bandenspanning lampje, wij raden aan om de bandenspanning iedere maand te controleren.


Wat is mijn bandenspanning?

De bandenspanning voor jouw auto, kun je zoals al eerder gezegd, vinden op het label van het bestuurdersportier, of in het dashboardkastje. Soms kun je het ook vinden in het onderhoudsboekje, of aan de binnenkant van de tankklep.

Het zou handig zijn wanneer er een universele bandenspanning zou zijn, maar helaas is dit niet het geval. Iedere auto hanteert zijn eigen normen en waarden.

Overigens is de juiste spanning ook afhankelijk van de bandenmaat en de lading die de auto draagt. Als de auto zwaar beladen is, zou er 0.1 bar bij kunnen.

Hieronder een aantal voorbeelden:

Merk Type Bouwjaar Voorband Achterband
Hyundai Atos Prime 2001 2,2 bar 2,2 bar
Volkswagen Golf VI 1.2 TSI 2014 2,5 bar 3,0 bar
BMW 3 Series M3 CS 2018 2,7 bar 3,1 bar
Suzuki Baleno 1.6 2009 2,2 bar 2,3 bar

 

Wil je de exacte bandenspanning voor jouw auto vinden? Ga dan naar https://www.watismijnbandenspanning.nl/


Conclusie

Wanneer jij het bandenspanningslampje ziet, hoef je niet direct in paniek te raken. De oorzaak is meestal erg onschuldig. Het bandenspanning teken kun jezelf verhelpen, door een reset, of door de banden beter op te pompen. In het ergste geval is jouw band lek, of verschijnt het lampje vanwege een onschuldige storing in het systeem. Bij een storing kan een monteur het lampje uitzetten. Dankzij dit artikel herken jij nu de risico’s van een te lage bandenspanning.

Maar weet je ook welke bandenspanning jij moet hanteren voor jouw auto. Heb je nog een vraag over het bandenspannings lampje? Stel hem op ons forum!